Çin’in Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC), iktidarın Türkiye’de kurulma planları yaptığı üçüncü nükleer enerji santrali projesi için görüşmelerde sona yaklaşıldığı bildirildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin üçüncü nükleer santrali için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını, ‘önümüzdeki aylarda’ anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini açıkladı. Çin’in Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC), 46 ülkede faaliyet gösterirken, İğneada’ya kurmak istediği nükleer santralin Çin’in en büyük yatırımı olacağı belirtiliyor. Japon Nikkei haber ajansına konuşan kurumsal bir kaynağa göre, “Müzakereler olumlu ilerliyor. İki ülkenin bir yıl içinde hükümetler arası bir anlaşmaya varması bekleniyor” dediği öğrenildi. İsmi açıklanmayan kaynak, anlaşmanın Çin açısından öneminin altını çizerek, “Anlaşma kesinleşirse Çin’in yurt dışındaki en büyük yatırımı olacak” dedi.
AKP iktidarının Rusya ile yaptığı anlaşmayla kurulumu süren Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya devlet şirketi Rosatom’a 15 milyar dolara kurup, 15 yıl boyunca Akkuyu’nun üreteceği elektriği 12.35 sent/kWh üzerinden Türkiye’ye satacak olması büyük bir kâr elde edeceğini gösteriyor. Bu anlaşma ile Rusya’ya 15 yıl içinde 35 milyar doları aşan tutar ödenmek zorunda. Yani bugünkü kurla bu tutar 832 milyar 421 milyon lira. Rusya’ya Sinop’ta nükleer santral kurması için görüşmeler sürerken, Çin’in Trakya’da ortaya çıkması Türkiye’nin 15 yıl içinde 3 santrale 100 milyar dolar ödeyecek ve bu ödemenin tamamı halk açlığa mahkum edilrerek gerçekleşecek. Santraller çalıştığı sürece Rusya ve Çin kazanırken, santrallerin yaydığı radyasyon ile bir kaza olması halinde Türkiye yok oluşa bağlanacak. Santraller kazasız belasız çalışıp ömrünü tamamladığı durumda ise binlerce yıl aktif olan radyoaktif atıklar ise Türkiye halklarına miras kalacak.
EKOLOJİ SERVİSİ