Yusuf Gürsucu/İstanbul
Dersim’de çiftçilere 62 bin 500 kilogram yem bitkisi ve arpa tohumu dağıtıldığı bildirildi. Bu dağıtılan tohumlarla çiftçilerin tohuma bağımlı kılınması amaçlanırken, nihayetinde çiftçinin topraksızlaştırılması hedefleniyor.
Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığıtarafından uygulanan “Yem Bitkileri Destekleme Projesi” ile yine Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığıtarafından uygulanan “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Dersim’de hayvancılığa katkı sunmak amacıyla olduğu iddia edilen yem bitkisi tohumlukları ve yem bitkisitohumlukları ile TARM-92 arpa çeşidi dağıtımı yapıldığı belirtildi.
Yarı fiyatına tohum satıyorlar
Açıklamada, “İlimiz genelinde hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan üreticilerimizin kaliteli kaba yem üretimlerini gerçekleştirmeleri amacıyla İl Müdürlüğümüzce, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından üretilen yem bitkisi tohumluklarından 12 bin 500 kilogram Macar fiğitohumluğu ve yapılan demonstrasyon çalışmaları neticesinde ilimiz üreticileritarafından verimi ve kalitesi kabul gören Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün tescillemiş olduğu 50 ton TARM-92 arpa çeşiditohumu ‘yüzde 50’ çiftçi katkısıyla temin edilerek ilimizde toplam 178 çiftçiye dağıtımını gerçekleştirdik” ifadeleri yer aldı.
300 bin çiftçi intihar etti
1995 yılından itibaren, 300 binin üzerinde Hindistanlı çiftçi intihar etmişti. Böylesi devasa sayılara ulaşmış intiharların bireysel bunalım hali olarak ele alınamayacağı muhakkak.Küreselleşme süreciyle birlikte, uluslararası tarım firmaları Hindistan piyasalarına giriş yapmış, çiftçiler hızla borçlandırılmış ve ektikleri ürünlerden elde ettikleri tohumları sakladıklarına dair davalar açılmış, para ve hapis cezalarına çarptırılmışlardı. Bu intiharların nedeni ise GDO’lu tohumlar için yürütülen ‘altın tohum’ gibi vurgularla bir kaç yıl üretimde artış olmasına kanan çiftçiler, sonrasında üretimde düşüşle birlikte ürününün para ettirilmemesi sonucu borç batağına sürüklenmiş ve intiharlara yönelmişlerdi. Bu tohumlarla üretilen ürünlerden o günlerde halen tohumluk ayrılabiliyordu.
Çiftçi kandırılıyor
Günümüz teknolojisi ile tohumlar kısırlaştırılmış ve elde edilen üründen tohumluk ayrılması imkansız hale getirilmiştir. Dersim’de dağıtılan tohumlarda hibrit yani kısır tohumlar ve bu nedenle çiftçiler her yıl ekim zamanı şirketlerin kapısını çalarak tohum almak zorunda kalacaklar. Bugün yüzde 50 indirimle verilen tohumları yarın almak mümkün olmayacak ve dolayısıyla çiftçi toprağını terk etmek zorunda kalacak. Dersim’de uzun süredir devam eden ve özellikle kırsalın boşaltılmasına yönelik birçok saldırıyla varmak istedikleri amaca tohum yardımı ile daha çabuk varacaklarını düşünüyor olmalılar. Birikimlere el koyma süreci ile kapitalizme zemin hazırlandı. Çiftçinin topraktan yoksun bırakılması, bütün süreçlerin temelini oluşturdu. Dünyanın birçok ülkesinde tarım üretimleri şirketlerin eline geçmiş durumda. Bugün bu duruma karşı mücadeleler sürüyor olsada tarım üretimlerinde şirketlerin ürettiği hibrit ve GDO’lu tohumlarla üretimi kendi kontrollerine alarak çiftçi önce köleleştirmekte ve ardından topraksızlaştırılmaktadır. Türkiye’de de bu sürecin hızla dayatıldığı bir dönem içinde bulunuyoruz.