UNICEF ve Dünya Bankası raporuna göre, dünya genelinde 333 milyon çocuk hala aşırı yoksulluk içinde yaşıyor, bundan en çok etkilenenler ise Sahra-altı Afrika’da yaşayan çocuklar
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Bankası tarafından yayınlanan rapora göre dünyada her altı çocuktan birinin günde 2.15 dolardan daha az bir gelirle yaşıyor.
Raporda, Covid’in neden olduğu aksaklıklar olmasaydı 30 milyon çocuğun daha yoksulluktan kurtarılabileceği ifade ediliyor.
Raporda görüşlerine yer verilen UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Covid-19’un sonuçları, çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik şoklar nedeniyle ağırlaşan krizler ilerlemeyi durdurdu ve milyonlarca çocuğu aşırı yoksulluk içinde bıraktı” dedi.
Russell, “333 milyon çocuğun sadece temel ihtiyaçlarından değil, aynı zamanda onur, fırsat ve umuttan da mahrum bir şekilde aşırı yoksulluk içinde yaşadığı bir dünya kabul edilemez” vurgusunda bulundu.
En çok etkilenenler Sahra-altı Afrika’daki çocukları
Aşırı yoksulluk Sahra-altı Afrika’daki çocukların yüzde 40’ını etkilerken, bu oran dünyadaki en yüksek oran olarak ifade ediliyor.
Son yıllarda çocuk yoksulluğunun azaldığı dünyanın diğer bölgelerinin aksine, Sahra-altı Afrika’da hızlı nüfus artışı, Covid-19 ve iklimle ilgili felaketler nedeniyle yoksulluğun arttığı kaydedildi.
Dünya Bankası ve UNICEF, ülkeleri çocuk yoksulluğuyla mücadeleye öncelik vermeye ve evrensel çocuk yardım programlarının genişletilmesi de dahil olmak üzere bir dizi önlem almaya çağırdı.
Dünya Bankası Yoksulluk ve Eşitlik Direktörü Luis Felipe Lopez-Calva “Bu çocukları şimdi yüzüstü bırakamayız (…) Çocuk yoksulluğunu sona erdirmek siyasi bir tercihtir” dedi.
Bu raporun sonuçları, BM’nin 2030 yılına kadar aşırı çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırmaya yönelik iddialı hedefinden uzaklaştığını gösteriyor.
DIŞ HABERLER