Şeriat kanunlarının uygulandığı Suudi Arabistan’da, kadınlarla ilgili kanunların esnetilmesi süreci devam ediyor. Cezaevine atılmaya ve katı cezalar almaya karşı meydan okuyan Suudi kadınlar, cinsel tacize 5 yıla varan hapis cezası tasarısının kabul edilmesiyle kazanım sağladılar
Suudi Arabistan kadın olmanın en zor, en eziyetli olduğu ülkelerin başında yer alıyor. Kadınlarla ilgili yasaların tamamen şeriat sistemine göre şekillendirildiği Suudi Arabistan, son yıllarda gittikçe yükselen kadın eylemlerine karşı az ve çok yetersiz de olsa bu yasalarda çeşitli esneklikler göstermeye başladı. Geçtiğimiz aylarda, araba kullanmaları yasak olan kadınların hapse atılmayı göze alarak yaptıkları yoğun eylemler sonucunda haklarını kazanmaları, bu yasaların delinmesinin başlangıçlarından biri oldu ve kadınların araba kullanma yasağı 24 Haziran’da sona ermek üzere yasalaştı. Suudi Arabistan resmi haber ajansına göre, ülkede kadınlar lehine yeni bir yasa tasarısı daha yürürlüğe girdi ve cinsel tacize ceza öngören yeni yasa tasarısı hükümetin danışma organı Şura Meclisi tarafından onaylandı.
300 bin riyal para cezası
Cinsel taciz faillerine karşı 5 yıla varan hapis cezası ve 300 bin riyal para cezası öngörüyor. Şura Meclisi yaptığı açıklamada sekiz maddeden oluşan yasa tasarısının “cinsel tacize karşı İslam yasasının garanti altına aldığı kişisel mahremiyet, onur ve özgürlüğü muhafaza etmek amacıyla mağdurları koruma, failleri cezalandırma ve engellemeyi” hedeflediğini belirtti. Kadın haklarının neredeyse hiç olmadığı Suudi Arabistan’da, Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, daha önce de kadınların sinema salonlarına giriş yasağını kaldırırken, karma konserlere, futbol maçlarına gitmelerine izin vermiş ve dini polisinin yetkilerini de sınırlandırmıştı.
Reformlar sözde kalır mı?
Suudi Arabistan’da kadınlara yönelik katı yasaların esnekleştirilmesi olumlu tepkiler almasına rağmen, birçok kadın örgütü bu reformların pratikte yaşam bulmasının kolay görünmediğini düşünüyor. Bu düşüncenin hakim olmasının nedenlerinden biri de araba yasağının kalkmasından sonra, geçtiğimiz hafta, yasakla ilgili eylem yapan insan hakları savunucularına yönelik yapılan operasyonlarda 7’si kadın olmak üzere en az 10 kişinin gözaltına alınması olarak gösteriliyor. Suudi Arabistan medyasının gözaltına alınanları “ihanetle” suçlaması da bu düşünceyi güçlendiriyor.
Şeriat yasakları
Kadınların yargıç gibi üst makamlara, devlet görevlerine gelmeleri tamamen imkânsız.
Mahkemede 2 kadının tanıklığı,1 tane erkek tanığa tekabül ediyor.
Çalışanların sadece yüzde 5’i kadın. Bu da ancak erkeksiz çalışma ortamıyla sınırlı.
Kadınlar din polislerinin gözetiminde yaşamak zorundalar.
Kadınların çarşaf giymesi zorunlu, renkli çarşaf yasak.
Kadınların bisiklet kullanmaları ve yanında bir erkek yokken taksiye binmeleri yasak.
Aile için ayrı bir yeri olmayan kafelerde ve lokantalarda oturamaları yasak.
Ülkenin bazı bölgelerinde kadınların sünnet edilmesi hâlâ zorunlu.
Kız çocuklar 10 yaşına kadar çocuk, 10 yaşından sonra kadın muamelesi görüyor.
Boşama sadece erkeklere tanınan bir hak.
Toplu taşıma araçları kadın ve erkekler için ayrılmış bölümlere sahip.
Taciz, tecavüz vakalarında kadınlar suçlanıyor ve ciddi cezalar veriliyor.
Tecavüze maruz kaldığı için kırbaç cezası alan kadın sayısı oldukça fazla.
Herhangi bir yangında erkek bir itfaiyecinin kadınların bulunduğu alana girmesi yasak. Bu yasak nedeniyle; 2002 yılında bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 15 kız öğrenci yanarak hayatını kaybetti.
HABER MERKEZİ