Ağır hasta tutuklu Mehmet Hüseyin Öz’ün tahliyesi 4’üncü kez ertelenirken sağlıklı tedavisi yapılmayan Öz, sık sık epilepsi nöbeti geçirip bayılıyor
Cezaevlerindeki hasta tutukluların tahliyesine yönelik çağrılar yanıtsız kalırken, şartlı tahliye hakkı olan tutuklularda keyfi uygulamalarla cezaevinde tutuluyor. Tahliye edilmeyen hasta tutuklulardan biri de Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 34 yaşındaki Mehmet Hüseyin Öz.
Dîlok merkez Şahinbey ilçesi Beydilli Mahallesi’nde 17 Mart 2018’de gözaltına alınan Öz, 26 Mart “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Hakkında Antep 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada Öz’e, 17 Ocak 2019’da 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Öz’ün cezaevinde tutulduğu süreçte epilepsi hastalığı ilerlerken, böbrek rahatsızlığı ve başında kistlerde oluştu. Cezasının infazını tamamlayan ve Kasım 2022’de “şartlı tahliye hakkı” kazanan epilepsi hastası Öz’ün tahliyesi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “pişmanlık yasasını kabul etmemesi” gerekçe gösterilerek 4 kez 3’er ay ertelendi.
Pişmanlık dayatması
Kurul kararında şu gerekçeler yer aldı: “Kapalı ceza infaz kurumundan çıkış sonrası için gerçekçi planlara sahip olmadığı, tekrar suç işleme potansiyelinin çok yüksek olduğu ve bu aşamada toplumla bütünleşmeye hazır olduğuna dair olumlu izlenim edinilemediği… İnsanlarla iletişim kurma noktasında sıkıntı yaşayacağının, ancak örgütten ayrıldığına dair dilekçe vermediği için örgütsel kimliğini halen koruduğunun değerlendirildiğinin belirtildiği, bununla birlikte hükümlünün cezaevinden bulunduğu süreler içerisinden dört defa disiplin cezası aldığı.”
Öz, avukatı aracılığıyla İdare ve Gözlem Kurulu’nun vermiş olduğu 3 ay infaz erteleme kararına itiraz etti. Antep 2’nci İnfaz Hakimliği yapılan itirazı kurulun gerekçelerini dayanak göstererek reddetti. Öz’ün en son 25 Ağustos 2023’te tahliyesi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 3 ay ertelendi.
Tedavisi engelleniyor
Mehmet Hüseyin Öz’ün kardeşi Serhat Öz, ağabeyinin cezaevinde kalamadığını belirterek, tahliye edilmesini istedi. Öz, dayatılan pişmanlık yasasını kabul etmediği için serbest bırakılmadığını söyledi. Öz, cezaevinde hasta tutsakların gerekli tedavi görmediğine dikkati çekerek, “Abim cezaevinde epilepsi ve böbrek rahatsızlığına yakalandı. Şu an başında kist var, tedavisi doğru düzgün yapılmıyor. Abimin ve tüm hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istiyorum” diye belirti.
Yetki gaspı yapılıyor
Öz’ün avukatı Bülent Duran ise, Mehmet Hüseyin Öz’ün infazının dört defa ertelendiğini söyleyerek, “İnfaz ertelemelerinin birinci sebebi pişmanlık yasasıdır. İkinci asıl sebep ise kurul kararının yargılama makamlarına dönüşmüş ve yetki gaspına girmiştir. Kurul aslında gözleme dair bir heyettir. Ama son dönemde kurulun kararları, infaz hakimliği kararları bir olmuştur. Yetki gaspı yaparak mahkemelerin yerine geçip yeni bir hüküm kurarak ya da infaz sistemini geliştirmeye çalışıyorlar. Kurul kararları, aynı suç istinadıyla olan insanlarla birlikte kalıyor olmasını gerekçe gösteriyor” dedi.
Nefretin ve hukuka aykırılığın göstergesi
Yapılanların sistematik olduğunu ifade eden Duran, “Sadece Mehmet Hüseyin Öz ile ilgili değil son dönemde her yerde yaşanıyor. Tüm cezaevlerinde işkence, kötü muamele ile birlikte birçok denetimde serbestlik ve yasal düzenleme yapılarak başka hükümlüler tahliye edilirken, özelikle siyasi tutsaklar kurul kararlarıyla infazların ertelenmesi bir nefretin ve hukuka aykırılığın en büyük göstergesidir” diye belirti.
Bir günde yedi defa bayılıyor
Öz’ün cezaevinde yaşamını yitirme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çeken Duran, “Mehmet epilepsi hastası, bazen günde 7 defa bayılıyor. İki katlı bir yerde kalıyor. Dün görüşüne gittim geçen gün bayılıp düştüğünü söyledi. Arkasından gelen bir arkadaşı tutuyor onu, eğer o tutmasaymış ense kısmı merdivene denk gelecek ve o orada beyin kanamasından hayatını kaybedebilirdi. Bazen lavaboda bile kendi kendine bayılıp düşüyor. Müdahale edilmezse hayatını kaybedecek. Çok ağır yaşam riski var. Bu durumu cezaevi idaresine de bildirdim. Yarın müvekkilimin başına bir şey gelirse sorumluları sizsiniz dedim, acilen ameliyat olması gerekiyor. Ve tedavi edilmesi gerekiyor ancak ısrarla bu durum görmezlikten geliniyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Revşan Sağlam/ MA