HDP’nin Antep milletvekili Mahmut Toğrul, şüpheli asker ölümlerine ilişkin Meclis’e verdiği önergede “Şüpheli asker ölümlerinin çoğunun Kürtlerden ve Alevilerden oluşması bir tesadüf müdür” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, şüpheli asker ölümlerini Meclis’e taşıdı. Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Şüpheli asker ölümlerinin Kürtlerden ve Alevilerden oluşması bir tesadüf müdür” diye sordu.
Annesinin sözleri hatırlatıldı
Önergede, Antep’in İslahiye ilçesi Fevzi Paşa Jandarma Karakolu’nda zorunlu askerliği sırasında 14 Ekim’de intihar ettiği söylenen Ömer Faruk Demirkol’un annesi Fatma Demirkol’un şu ifadeleri yer aldı: “Ona baskı uygulayıp sonra intihar ettiğini söylediler. Oğlumun öldürüldüğünü düşünüyorum. TSK çatısı altında oğlum öldürüldü. Ona kurşun sıktılar. Asker askeri vurdu. 10 gün rapordan sonra birliğine teslim olmak için komutanını aradı. Komutan ona ‘Seni dört gözle bekliyorum, etini kemiğinden ayıracağım’ demiş. Oğlum eve geldi ‘Askere gitmekten korkuyorum. Komutan beni tehdit ediyor’ dedi. Ben onlara elleri kınalı gönderdim, bana kefen ile getirdiler.”
Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“* Bakanlığınız Ömer Faruk Demirkol’un durumundan haberdar mıdır?
* Bakanlığınızın Ömer Faruk Demirkol’un yaşamını yitirmesine dair başlatmış olduğu bir tahkikat var mıdır? Var ise ne aşamadadır? Yok ise söz konusu olayda sorumluluğu olanlar hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?
* Ömer Faruk Demirkol’un ölümüne dair ceza verilen kimse var mıdır? Bakanlığınıza göre Ömer Faruk Demirkol’un ölüm nedeni nedir?
* Demirkol ailesinin sosyal medya hesaplarını kapatan ve tehdit edenler kimlerdir?
* Gaziantep’te yıllara göre şüpheli asker ölümlerinin sayısı kaçtır? İslahiye Fevzi Paşa Jandarma Karakolu’nda bu vakadan önce şüpheli asker ölümleri gerçekleşmiş midir? İslahiye Fevzi Paşa Jandarma Karakolu’nda şüpheli asker ölüm sayısı kaçtır? Gaziantep şüpheli asker ölümü sıralamasında Türkiye’de kaçıncı sıradadır?
* Çatışma dışı nedenlerle yaşanan şüpheli ölümler ile ilgili adli ve idari sürece ilişkin ortaya çıkan genel sonuç; ilgili kişi ‘intihar etmiştir’ şeklinde tanımlama yapılarak dosyalar kapatılmaktadır. Demirkol olayında da benzer bir reflesk mi sergilenecektir? Yoksa bakanlığınız kurumsal itibarını korumak için bu soruşturmayı önemseyip sorumluları açığa çıkarmak için bir çabanın içerisinde bulunacak mıdır?
* Şüpheli asker ölümlerinin çoğunun Kürtlerden ve Alevilerden oluşması bir tesadüf müdür?”
HABER MERKEZİ