Kürt şair Cegerxwîn ile bir dönem birlikte yaşayan Kamişlo’nun Til Şeîr köylülerinden Silêman, ‘Gününün tamamını yazarak ve okuyarak geçiriyor, çok az uyuyordu’ dedi
Gercüş’e bağlı Hesar köyünde 1903 yılında doğan modern Kürt şiirinin öncüsü Cegerxwîn, 1. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllarda Suriye’ye göç etmek zorunda kalır. Suriye’de kaldığı dönemlerde Kamişlo’nun Til Şeîr köyünde de bir süre yaşayan Cegerxwîn burada da köy halkının üzerinde büyük etki bırakır. Sakine Hecî Silêman, Cegerxwîn’in 1974 yılında evlerinde 3 ay kaldığını belirterek, ‘Geldi ve 3 ay kaldı. Gününün tamamını yazarak ve okuyarak geçiriyor, çok az uyuyordu’ dedi.
‘Gece gündüz çalışıyordu’
Cegerxwîn ile olan anısını anlatan Silêman, “Ona neden az uyuduğunu sorduğumda bana, ‘Kızım, siz kadınlar toplum için en büyük emeği verenlersiniz. Gece gündüz çalışıyorsunuz ama sizi köle olarak görüyorlar. Şiirlerimle Kürt halkını uyandırmak istiyorum, yaşamımın amacı bu’ demişti” diye belirtiyor.
Cegerxwîn ve Yûsif Ebdê
Silêman, Cegerxwîn’in Kamişlolu kadınlar ile ataerkil zihniyete karşı mücadele etmeleri için toplantılar düzenlediğini, ancak toplum tarafından dışlandığını söylüyor. Cegerxwîn köyde bulunduğu süre içinde vaktinin birçoğunu şair ve müzisyen Dara Yûsif Ebdê’nin evinde geçirdi. Ebdê’ye göre Cegerxwîn, şiirlerinde aşiretler arası savaşları, ağaların zulümlerini ve dini kötü amaçlı kullanan kesimleri konu alıyordu. Til Şeîr köyünde yaşayan 68 yaşındaki Cemal Mehmûd Osê ise “Cegerxwîn bende büyük bir etki bıraktı. O, şiirleri ve eserleriyle Kürt halkını mücadeleye sevk etmek istiyordu” dedi.
KAMIŞLO