Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan ve maruz bırakıldığı istismar sonucu gebelik oluşan 16 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi için Ankara 4. Aile Mahkemesi tarafından açılan “izin davası”nın ikinci duruşması görüldü. Duruşmaya, çocuğun ailesi ve avukatının yanı sıra Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatlar da katıldı. Bir önceki duruşmada müdahillik talebinde bulunan Ankara Çocuk ve Kadın Hakları Merkezi’nin talebi kabul edilirken, çocuk yaşta evlendirilmelerin önünü açan Anayasa’nın 124. Maddesi’nin iptali ise Anayasa’ya aykırılık olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Baro’nun müdahilliği
Davayı takip eden Ankara Barosu Çocuk Haklarıİzleme Merkezi’nden Avukat Hilal Çelik, mahkemenin çocuğun üstün yararını göz önünde bulundurarak Aile Bakanlığı’na ihbar edilmesi ve çocukla ilgili yeniden bağımsız bir sosyal inceleme raporu hükmü vermesinin olumlu olduğunu vurguladı. Çocuk Esirgeme Kurumu’nun istismar zanlısı ile evlenmesinin çocuğun yararına olacağına dair ifadelerin yer aldığı raporuna değinen Hilal Çelik, “Mahkeme o raporu kabul etmedi. Ara kararda hüküm tesis etti onunla ilgili. Bakanlık evlilik iznine ‘olumlu’ bakan rapor ile ilgili soruşturma açmıştı, bu raporu da istedi. Bakanlık ile paralel ilerleyecek süreç” bilgilerini verdi.
Ne olmuştu?
Çocuk Esirgeme Kurumu’nda kalan 16 yaşındaki çocukta, maruz bırakıldığı cinsel istismar sonucu gebelik oluşurken, zanlı hakkında açılan dava “takipsizlikle” sonuçlandı. Doğum yaptıktan sonra da 4,5 aylık bebekle birlikte kurumda kalan çocuğun istismarcıyla evlendirilmesine dair Ankara 4. Aile Mahkemesi’ne “izin davası” açıldı. İlk mahkemede kurum, çocuğun evlenmesinin “yararına olacağına” dair sosyal hizmet raporu sundu. Olayın duyulmasının ardından mahkemeye ÇAÇAV ve Ankara Barosu Çocuk Hakları İzleme Merkezi müdahillik talebinde bulundu.
ANKARA