İHD İzmir Şubesi, Ege bölgesine yönelik açıkladığı 4 aylık hak ihlalleri raporunda mülteci ölümü, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin arttığını bildirdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 4 ayda yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Şube binasında yapılan açıklamaya, dernek üyeleri katıldı. Raporu İHD üyesi Cemile Karakaya okudu. Karakaya, raporun Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsadığını belirtti.
Gözaltı, tutuklama, ajanlık dayatması…
Ege bölgesinde siyasi, sosyal medya paylaşımı gibi gerekçelerle birçok gözaltı ve tutuklamalarının olduğunu belirten Karakaya, özellikle HDP’li oldukları için yapılan gözaltı ve tutuklamaların aktif siyasete katılma hakkının yurttaşın elinden alınması anlamına geldiğini ifade etti. Bu gözaltı ve tutuklamaların ifade özgürlüğü kapsamında, Türkiye’nin karnesini oluşturduğunu belirten Karakaya, gözaltına alınan insanların kim olduğu belirsiz kişilerce ayrı bir odaya alındığını, kişilerin özel hayatlarıyla ilgili bilgiler verildiği, para teklif edildiği şeklinde başvuruların geldiğini dile getirdi. Bu tür uygulamalardan derhal vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Karakaya, 4 ayda, 154 gözaltı, 44 tutuklama, 11 adli kontrol, 7 ev baskını, gözaltında tehdit 1 ve 5 ajanlık teklifinin gerçekleştiğini söyledi.
Mülteci ölümü
Savaşlardan, yıkımdan, siyasi baskılardan, doğal afetler gibi nedenlerden kaçan insanların Türkiye’ye sığındığını ya da başka bir ülkeye geçiş yolu olarak kullanırken yaşamlarını kaybettiğini ifade eden Karakaya, “Yurtdışına geçmeye çalışırken yakalan mülteci sayısı, 6 bin 681, mülteci ölümü ise 3’ü çocuk 25, haber alınamayan 1 olmuştur” dedi.
Kadınlara yönelik taciz, tecavüz, cinayet…
Karakaya, eril zihniyetin bir ürünü olarak kadınlar yüzyıllardır ikinci sınıf insan muamelesi görüldüğünü kadının bir meta olarak algılandığını belirtti. Tüm bunlar kadına yönelik yaralama, taciz, tecavüz, cinayetleri ortaya çıkardığını kaydeden Karakaya, “Kadın yaralama 2, kadına yönelik cinsel taciz 2, tecavüz 2, kadına darp 5, kadın tacizi 6, kadın cinayeti 11, kadına hakaret 2, fuhuşa zorlama 2, tehdit 1, kadın kaybı 1 gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Çocuklara yönelik şiddet
Toplumun geleceği olan çocukların ihmal edildiğini ve onlara yönelik davranış şekillerinin toplumun zihniyetini ortaya koyduğunu belirten Karakaya, çocuklara yönelik şiddetin arttığını kaydetti. Karakaya, “Darp edilen çocuk 2, çocuklara yönelik taciz 18, çocuk ölümü 1, çocuk evliliği 1 oldu” ifadelerini kullandı.
İşçi ölümleri
Temel ihtiyaçlarından dolayı fiziksel güç ile yaşamını idame ettirmeye çalışan insanların, inşaat, tarım, fabrika işçiliği yaparak ayakta kaldığını vurgulayan Karakaya, işçi ölümlerinin katbekat arttığını söyledi. Karakaya, “işçi ölümü 18, işten çıkarma 1539, iş kazası 139, ihraç 599, gıda zehirlenmesi 750, açlık grevi 1’dir” dedi.
Tecrit, çıplak arama, darp…
Özellikle OHAL süreci bahane edilerek cezaevlerinde yaşam koşullarının ağırlaştırıldığını belirten Karakaya, tutukluların cezaevi idaresinin insafına bırakıldığını, hukuki uygulamalar yok sayıldığını, bunun sonucu olarak da hücre cezası, çıplak arama, darp, tedavi engeli, tecrit, ani koğuş aramaları gibi uygulamaların yaşandığının altını çizdi. Karakaya, “Hücre cezası 1, açlık grevi 7, kitap dergi yasağı 7, savunma hakkı ihlali 1, hapishanede ölüm 1, keyfi koğuş araması 4, tecrit 1, kelepçeli tedavi 2, hastane tutulan tutuklu 4, tedavi engeli 4, darp 3, sosyal faaliyet engeli 4, eğitim engeli 1, iletişim engeli 2, iletişim engeli 2, intihar iddiası 2,çıplak arama dayatması 1, keyfi disiplin cezası 1 olarak kayıtlara geçti” diye belirtti.
Hak ihlalleri
İnsanların barışçıl gösteri hakları bulunduğunu ve hakkın keyfi olarak engellendiğini sözlerine ekleyen Karakaya, şunları söyledi: “Özellikle HDP seçim çalışmaları birçok yerde gerek halk tarafından nefret söylemi ve saldırı, gerekse güvenlik güçlerince engelleme, miting yasaklama biçiminde kendisini göstermiştir. Eylem etkinlik yasağı 1, seçim çalışması engeli 9 olay yaşandı. Bölgemizde yine sağlık görevlisine kötü muamele 1, politik tercihi nedeniyle saldırı 2, güvenlik görevlisince keyfi uygulama 2, siyasi çalışma engeli 11, orman yangını 33 oldu.”
Karakaya, 4 ay boyunca ege bölgesinde toplamda 10 bin 148 hak ihlali yaşandığı bilgisini paylaştı.
Kaynak: MA