Tarım arazileri, ormanlar ve meralar yok edilerek inşa edilen GES ve RES’ler her geçen gün genişlerken, Suudi Arabistan’la yapılan anlaşma ile Suudiler de bu işgale ortak edildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile görüştüklerini ve madencilik alanında işbirliğinin önünü açacak bir mutabakat zaptına imza attıklarını söyledi. Bayraktar, anlaşmanın elektrikli araçlar, güneş paneli gibi alanlarda yeni teknolojilerde ihtiyaç duyulan kritik madenlerle ilgili işbirliğini içerdiğine işaret etti. Suudi Arabistan’ın özellikle yeşil hidrojen, rüzgar ve güneş panellerine ilgisinin olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu çerçevede 5 bin megavatlık bir kurula güç hedefi olduğunu aktardı.
Petrol sevdası
Bayraktar, Karadeniz gazı ve Gabar’daki petrol keşfinin Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için büyük önem taşıdığını iddia etti. Karadeniz’de gaz üretimi konusunda ciddi bir çalışmanın olduğunu, sahada 15 ila 18 milyar metreküplük üretime çıkılacağını söyleyen Bayraktar, Gabar’daki petrol çalışmalarıyla ilgili olarak, “Orada üretim petrol ve kara sahası olduğu için biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibarıyla 20 bin varil üretime çıkmış durumdayız ama hedefimiz 2025 yılına kadar bu üretim rakamını 100 bin varile çıkarabilmek” dedi.
Wan’da da sondaj yapılacak
Türkiye’nin Gabar ve Sakarya Gaz Sahası büyüklüğünde birkaç keşfe ihtiyacı olduğunu belirten Bayraktar, “İnşallah Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacağız. Dolayısıyla buralardan gelebilecek müjdelerle, buralardan oluşabilecek değerlerle, üretimlerle bu dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda adım atacağız” derken, Kato Dağı’nda sondajın devam ettiğini ve burada yıl sonuna kadar bir müjde ihtimalinin bulunduğunu söyledi.
EKOLOJİ SERVİSİ