Havalimanı şantiyesinde rögarda cansız bedeni bulunan işçi için basın açıklaması yapan 3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, “Belki biz bilmeden bu ‘büyük prestij yatırımının’ inşaatında öldürülen bilinmez sayılı işçilerin yanına birisi daha eklenecekti. Ama bu sefer, son cinayet gizlenemedi” dedi.
3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, 3 gün önce havalimanı şantiyesinde rögarda cansız bedeni bulunan işçi cinayetine dikkat çekmek amacıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker ve sendika yöneticilerinin yanı sıra birçok kişi katıldı. Basın açıklamasını Dev Yapı İnşaat Yol Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir yaptı.
‘Cinayet örtbas etmeye çalıştılar’
3 gün önce kimlik bilgisine dahi ulaşılmayan bir işçinin cenazesinin şantiyedeki rögarın içinde işçiler tarafından bulunduğunu belirten Demir, “İşçilerin ensesinde her daim hazır ve nazır bekleyen görevliler, cinayetlere engel olmak yerine örtbas etmeye çalıştılar. Tanık işçilerin telefonları ellerinden alınarak kayıtlar silindi. Yetkililerden de, İGA’dan da, Çalışma Bakanlığı’ndan da, cinayeti soruşturmakla yükümlü adli makamlardan da tek bir ses, bir açıklama yok. Örtbas etme çabaları, mutlak suskunlukları başka neyi gösterir” dedi.
‘Son cinayet gizlenemedi’
Sorunlara dikkat çeken işçilerin, sendika yöneticilerinin ve destekleyenlerin hakkında dava açıldığını ancak savcıların, sorumlu İGA yöneticileri hakkında bir soruşturma açıp açmadığını soran Demir, “Şimdi ölen işçinin ailesine ulaşılmasını engellemek için, başka deyişle, ailenin cenazeye ulaşmaması için ellerinden geleni yapacaklar. Gizleme çabası ve sessizlikleri bunun içindir. Bunu da başarsalardı kimsesizler mezarlığına bir işçi daha gömülecekti. Belki biz bilmeden bu ‘büyük prestij yatırımının’ inşaatında öldürülen bilinmez sayılı işçilerin yanına birisi daha eklenecekti. Ama bu sefer, son cinayet gizlenemedi” ifadelerini kullandı.
‘İnşaatlarda mafyatör sistem istemiyoruz’
Ardından söz alan Ekmek ve Onur İşçi Derneği Üyesi, Köroğlu İnşaatta çalışıp ücretini alamayan ve 29 gündür eylemde olan Taner Mutlu, “İnşaatlarda mafyatör sistem istemiyoruz. Her inşaatta bir mafya ve o mafyanın bir koruyucusu vardı. Bunu hepimiz biliyoruz. İnşaatlarda cinayet işleniyor. Mafya serbest bırakılıyor” diye belirtti.
‘Cinayetinin üstü örtülmeye çalışılıyor’
Yaşanan iş cinayetini çok vahim olduğunu ifade eden HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “İş cinayeti birinin öldürülmesi sonrasında mı gerçekleşti? Ortada başka türlü bir vaka mı var? Bu cinayetin üstünü kim örtüyor? Kim kapatıyor? Buna dair hiçbir sorunun cevabının maalesef alamıyoruz. Bu olayla ilgili Çalışma Bakanlığını aramaya çalışıyoruz. Muhatap bulmaya çalışıyoruz. Konunun aydınlatılmasın için ilgililerle bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Ama hiçbir şekilde telefonlarımıza dönen olmuyor. Ölen işçinin adını bile öğrenmiş değiliz. Yine bir iş cinayetinin üstü örtülmeye çalışılıyor. Bu bir suçtur” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA