Mesud Barzani liderliğindeki KDP’nin Halepçe soykırımını yapan Saddam Hüseyin’i davet etmesi ve Kürtleri yeniden Irak ordusunun önüne atmasının yıldönümü
KDP’nin Baas rejimi tanklarını önüne alarak Kürdistan Bölgesi Parlamentosuna kadar ilerlediği 31 Ağustos ihanetinin üzerinden 27 yıl geçti.
Saddam Hüseyin diktatörlüğü Irak ordusunu ağır silahlarla donatıp “Enfal harekatı” adı altında Kürt kentlerine saldırımp, uçaklarla ve kimyasla silahlarla bombalıyordu. 1998’de kimyasal silahlarla Halepçe soykırımı gerçekleşti. 1975’ten beri Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkanı olan Mesud Barzani,
31 Ağustos 1996’da Saddam Hüseyin’e çağrı yaparka Irak ordusunu Hewler (Erbil) kentine soktu.
Rojnews, “KDP’nin ihanet defteri: 31 Ağustos” başlığıyla 27 yıl önce olanları yazdı.
“31 Ağustos ihaneti nasıl gelişti?” diye sorulurken “Kürdistan tarihi birçok ihanete tanıklık etmiş olsa da Barzani ailesinin 31 Ağustos 1996 yılındaki ihanet, düşürülmüş Kürt kişiliğinin zirveleştiği ihanetlerden birini temsil ediyor” denildi.
Körfez Savaşı sonrası
1990-1991 Körfez Savaşı sırasında Federe Kürdistan’ın hava sahasının Baasçılara kapatılmasıyla beraber Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) güçleri Hewlêr’i Saddam Hüseyin yönetimindeki Baasçılardan kurtarmak için bir operasyon başlatarak Hewlêr’in kontrolünü Baasçıların elinden almayı başarır. Hewlêr kurtarıldıktan sonra Federe Kürdistan’ın başkenti ilan edilir.
Haberde gelişmeler şöyle aktarıldı: “KDP, Hewlêr’in YNK tarafından özgürleştirmesine tahammül edemeyip YNK’yi Hewlêr’den çıkarmaya çalışır.
KDP Lideri Mesud Barzani, Irak Devlet Başkanı, Baas Lideri Saddam Hüseyin’e bir mektup göndererek görüşme talebinde bulunur. Mektup şu sözlerle başlıyor; “Sayın Başkan, başarılarınız ve aklınızla İran’ın Irak’a müdahalesi için bir çare bulmalısınız.”
Mektubun gönderilmesinden birkaç gün sonra Mesud Barzani Bağdat’a gider ve Saddam Hüseyin’le görüşerek anlaşmaya varır.
Anlaşmaya göre, Baas ordusu KDP’nin Hewlêr’i ele geçirmesine yardım edecek, buna karşılık KDP de Baasçıların Hewlêr ve Pirmam’daki Irak muhalefetini, muhalifleri ve üslerini ele geçirmesine yardım edecekti.
31 Ağustos sabahında 30 bin asker ve 150 tanktan oluşan Irak-Baas ordusu Kerkük ve Musul’dan Hewlêr’e hareket eder. Hewlêr’de başlangıçta şiddetli bir çatışma yaşanmaz. Ancak KDP güçlerinin 13 YNK peşmergesine ateş açmasının ardından Enkawa mahallesinde ve şehrin diğer bazı mahallelerinde çatışmalar başlar. Bunun üzerine Baas ordusu Hewlêr’i işgal eder ve ordu tankları Kürdistan Bölgesi Parlamento binasına ulaşır.
Verilere göre bu çatışmalarda 450 kişi ölür, 200 kişi yaralanır. Irak ordusu yaklaşık bir ay Hewlêr’de kalır ve bu süre zarfında muhalif güçleri yakalayıp öldürür. Saldırılarda en az 100 kişinin akıbetine bir daha ulaşılamadı. İç çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 12 bin olduğu ifade ediliyor. Akıbetlerine ulaşılamayanların toplam sayısı ise bini geçiyor.”
İhanete karşı duyarsızlık
Haberde ayrıca şu ifadelere yer verildi: “KDP’nin imza attığı 31 Ağustos ihanetine karşı şimdiye dek ciddi bir tavır geliştirilmedi. Bu nedenle KDP benzer ihanetleri tekrarlamayı tercih edebiliyor. Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, 31 Ağustos ihanetini hiçbir zaman gündemleştirmedi. Parlamento, Kürdistan halkının böylesi bir ihanete bir daha maruz kalmaması için bir kınama mesajı bile ortaya koymadı. 31 Ağustos, Güney Kürdistan halkının mücadelesinde kendini her fırsatta tekrar eden bir alışkanlığa dönüştürüldü. İktidarı elinde bulunduran partiler çıkarları gereği ihtiyaç duydukları her vakit Kürt halkının düşmanlarından aman diliyor.”
Dêrîn Peşmergeleri: Kürtler için kara leke
Dêrîn Peşmergeleri, KDP’nin 31 Ağustos 1996’da Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimiyle anlaşmasını ve Hewler’in işgalini anlattı.
Hewlêr’in Koye ilçesindeki Dêrîn Peşmergeleri (eski-emekli peşmergeler), KDP’nin ulusuna karşı yaptığı bu ihanet hakkında Rojnews’e konuştu.
31 Ağustos 1996’daki olayların içinde bizzat bulunan Dêrîn Peşmerge Cengi Basir, Baas rejiminin KDP’nin isteği üzerine tanklarını Hewlêr’e getirdiği o günü şu sözlerle anlattı; “Kürdistan Komünist Partisi’ne bağlı 300 peşmergenin ve Hewlêr ile Mexmur yakınlarında bir yerdeydik. Savaş sabah 4.00 sularında bulunduğumuz cephede başladı. Birkaç saatlik savunmanın ardından YNK’li kardeşlerimizle beraber Baas’a karşı savaştık. Ancak Baas güçlerinin şehre girdiğini öğrendikten sonra Baas güçleriyle karşılaşmamak için geri çekildik.”
Kürdistan Komünist Partisine bağlı peşmergelerden olan Cengi Basir, o dönem KDP ile YNK Peşmergeleri arasında iç savaş olduğunu, ancak kendilerinin yalnızca Hewlêr ve Kürt halkını koruduğunu vurgulayarak, “Baas rejiminin bir Kürt partisine destek vermek için geldiği açıkça ortadaydı ve bütün Kürt halkı bu gerçeği biliyor” dedi.
Cengi Basir KDP’nin her zaman kardeşlerine ihanet ettiğini ve düşmanın önünü açtığını bildirerek şunları ekledi: “İki Kürt gücü arasındaki iç savaş çok kötü bir şeydir. Ancak bundan daha kötü olan şey bir Kürt gücünün, Kürtlerin düşmanı olan Baas rejimini Kürdistan topraklarına getirmesidir. Bu halkını savunmak zorunda olanların tarihinde kara bir lekedir.”
Dêrîn Peşmerge Xalid Haci Mela ise şunları söyledi: “Kürtler tarih boyunca kendi içlerinde düşmanların yaptığı planlarla birbirleriyle savaşmıştır. Ülkede sevgi ve istikrar adına hiçbir şey bırakmadık. 31 Ağustos’ta YNK Hewlêr’deydi KDP ise Baas hükümetiyle anlaşarak rejimin tanklarını Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesi’ne getirdi. O gün yaşananlar tarihte eşine az rastlanan çok kötü bir olaydı. Her iki taraf da Kürt’tü ancak gidip düşmanı Kürdistan topraklarına kadar getirdi. İhanetten en büyük zararı görenler yoksul Kürt halkıydı. Eğer bir kez daha iç savaş yaşanırsa Kürdistan Bölgesi’ni kaybederiz. Bu nedenle her iki tarafa da yaşadıkları sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısında bulunuyorum.”
Bu kez Şengal’e çağırıyorlar
KDP liderleri Irak ordusunu bu kez DAİŞ’in soykırım ve tehcir yaptığı Şengal’in işgali için Irak ordusuna çağrı yapıyor. Kadın ve çocukları köle pazarlarında Irak, Suriye, Türkiye’de satan DAİŞ’ten ağır bedellerle kurtarışan Şengal’in işgla edilmesi için defalarc açağrılar yapıldı. KDP Başkan Yardımcısı Mesrur Barzani 11-12 Ocak 2022’de Bağdat’a uçtu ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’den 9 Ekim 2020 Şengal Anlaşması’nın uygulanıp Şengal’in işgalini istedi.
3 Ağustos 2023: Şengal’in işgal etmesinin 9. yıldönümünde Federe Kurdistan Başkanı Neçirvan Barzani, Hewler’deki törende Irka ordusunu işgale çağırdı: “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Federal Irak Hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşmasının uygulanması, Şengal ve bölge halkının geri dönüşünün önünü açacaktır.” KDP Başkanı Mesud Barzani de 9. yıldönümü mesajında KDP hükümeti ile Irak hükümetinin Bağdat’ta imzaladığı işgal anlaşmasının en iyi çözüm olduğunu iddia etti.
KDP Başkanı Mesud Barzani, KDP Başkan Yardımcıları Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani, seçimsiz olarka Hewler kabinesini yönetiyor. KDP Başkanı Mesud Barzani, Federe Kurdistan Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani, AKP-MHP yönetimiyle anlaşıp askeri üs sayısını artırdı. “Pençe-Kilit” adı altında Zap, Metina hattında düzenlenen saldırılara destek veren KDP, MİT’e istihbarat desteği verirken, TSK için yollar açıyor, ihtiyaçlarını taşıyor.
HEWLER