Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan duyuruda Arabistan’da emekli bir öğretmenin sanal medya hesaplarından görüşlerini paylaştığı için idama çarptırıldığı belirtildi
Kadınlara yönelik baskıcı uygulamaların yanı sıra sık sık hak ihlalleriyle gündeme gelen Suudi Arabistan’da bu kez de bir mahkeme, sanal medyada görüşlerini açıklayan bir kişi hakkında daha idam cezası verdi.
Görüşlerini paylaştığı için idam cezası
The Associated Press’te yer alan habere göre, mahkemenin, daha önce sanal medya platformuyla, Youtube üzerinde görüşlerini paylaşan Muhammed bin Nasır al-Hamdi isimli kişinin idam cezasına çarptırıldığını duyurdu.
Whatsaap kullanımından 27 yıl hapis!
Yine bu yıl içinde Suudi Arabistanlı akademisyen Awad Al-Qarni, X ve WhatsApp kullandığı için idam cezasına çarptırılırken, doktora öğrencisi Salma el-Şehab hakkında bu suçu işlemek suçundan 27 yıl hapis cezası talep edilmişti. Yine bir kadına da sanal medya kullanımı yüzünden 45 yıl hapis cezası verildiği belirtildi.
Ağır cezalara tepki verilmedi
Merkezi Londra’da bulunan insan hakları derneği “ALQST”nin yöneticisi Lina Alhatloul, “al-Hamdi’nin sosyal medyada paylaştığı mesajlar yüzünden verilen idam cezası son derece korkunç ancak Suudi yetkililerin dönemdeki artan baskılarıyla örtüşüyor” dedi. Daha önce verilen ağır hapis cezalarına atıfta bulunan Alhatloul, “ifade özgürlüğü nedeniyle Salma el-Şehab’a verilen 27 yıl gibi uzun hapis cezası yeterince tepki görmedi ve yetkililer bunu, baskılarını daha da artırmak için yeşil ışık olarak değerlendirdi. Suudi yönetimi, kimsenin güvende olmadığı ve bir tweetin bile sizi öldürebileceği yolunda açık ve kötü niyetli bir mesaj gönderiyor” ifadesini kullandı.
Emekli öğretmen
AP’nin ulaştığı mahkeme tutanaklarına göre, Mekke’de yaşayan emekli öğretmen al-Hamdi sanal medyadaki kendi yorumları ve paylaştığı yorumlar yüzünden, “dine ihanet etmek”, “toplumun güvenliğini bozmak”, “hükümete karşı komplo kurmak” ve “krallığa ve veliaht prense hakaret etmek” gibi suçlardan mahkum oldu.
Esas hedef kardeşi
Suudi Arabistan yetkilileri bu mahkumiyetle ilgili bir açıklama yapmazken, al-Hamdi’nin İngiltere’de yaşayan ve Riyad yönetiminin sert muhalefetiyle tanınan erkek kardeşi Said, esas hedefin kendisi olduğunu bildirdi. Suudi Arabistan yönetimi, yurt dışındaki sürgündeki muhaliflerin ailelerini farklı gerekçelerle haksız yere cezaevine göndermekle suçlanıyor.
Barışçıl tweetlere bile idam!
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde görevli Joey Shea, sanal medyadan yaptığı paylaşımda,“Suudi Arabistan’daki baskı, mahkemenin yalnızca barışçıl tweetler için ölüm cezası verebileceği korkunç yeni bir aşamaya ulaştı” diyerek tepkisini dile getirdi.
Bir günde 81 idam!
Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Suudi Arabistan, geçen yıl Çin’den sonra en fazla idam cezasını uygulandığı ikinci ülke oldu. Buna göre, geçen yıl 196 kişi idam edilirken, sadece Mart ayında bir günde 81 kişi idam edildi.
DIŞ HABERLER