HDP’li belediyelere el koyan iktidarın atadığı kayyumların illeri yağmalama devam ederken, diğer yandan kent suçları işleniyor. Kayyum yönetimindeki Qers Belediyesi’ne ait vidanjörün atık suları Qers Çayı’na boşalttığı görüntülendi
2021 yılında Kars Barajı suyunun çekildiği alandaki otları yiyen 35 büyükbaş hayvan yaşamını yitirmesine, Qers Çayı’ndaki ve çayın beslediği barajdaki kirlilik neden olmuştu.
Atıklar baraja akıyor
Qers Belediyesi’ne ait vidanjörün içerisindeki atık sular Qers Çayı’na boşaltılma görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, “Bu nasıl bir belediyecilik anlayışı. Peynir Müzesi’nin hemen yanından Qers Çayı’na vidanjör boşaltıyorlar. Qers’a yazık oluyor. Kayyumlar şehirlerimizi yaşanmaz hale getirdi. Atıklar hiçbir arıtmaya maruz bırakılmadan doğrudan baraja gidiyor, barajdan da tarlalara gidiyor” diye belirtti.
Kent suçuyla çevre felaketi
Alp “Arıtma tesisinin ihalesi daha önce dört kere iptal edildi. Qers’ta kentsel atıklar, endüstriyel atıklar, hastane atıkları, hayvan hastanesinin atıkları, şehrin bütün kanalizasyonu şehri boydan boya geçen Qers Çayı’na dökülüyor. Qers Çayı’nın etrafında şu an kokudan geçilmez durumda. Qers Çayı’nın devamında da sulama barajı var. Atıklar hiçbir arıtmaya maruz bırakılmadan doğrudan baraja gidiyor, barajdan da tarlalara gidiyor. Qers’ta öyle bir döngü var ki insanlar kendi katı atıklarını tüketir hale geldiler. Bu hem kent suçu hem de bir çevre felaketi” dedi.
Yaşam döngüsü katledildi
Kars Barajı suyu giderek azalırken, Arpaçayı Barajı’na su aktarılmaya başlanmasıyla, Kars Barajı’nda su seviyesi iyice düştü. Qers’a 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kars Barajı ve HES’in önüne gelen binlerce kefal balığı, baraj nedeniyle yumurtlama alanlarına ulaşamaması sonucu yıllardır kitlesel ölümler yaşanıyor. Tatlı su kefalleri, daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için şelaleler ve derelere sürüler halinde akın ederken, önlerine çıkan doğal engelleri zıplayarak geçerler, ancak inşa edilen barajlar nedeniyle binlerce yılda oluşmuş olan bu yaşam döngüsü yok edildi.
Qers Çayı’ndan zehir akıyor
Qers Çayı’nı besleyen dereler her geçen gün kurumaya başladı.Qers’ta inşa edilen 14 baraj ve HES susuzluğu ortaya çıkardı. Yaşanan kuraklıkla birlikte yağmur rejiminin değişmesi sonucu yeterince beslenemeyen Qers Çayı’nda sular iyice azaldı. Kuraklık nedeniyle su akışı son yıllara göre önemli derecede azalan çayın zemininde biriken atıklar ise çıplak gözle görülürken çay simsiyah ve adeta zehir akmaya, çevresine pis kokular yaymaya devam ediyor.
HDP Qers Çayı için adım atmıştı
2019 seçimlerinde HDP Qers Belediyesi’ni kazanmış ve eşbaşkanların halka açıkladığı programın içinde Qers Çayı ile ilgili hedefler yer almıştı. HDP programının bu bölümünde, “Qers Çayı’nın, kurulacak bir arıtma sistemiyle arıtılması sağlanacaktır. Mevcut hali ve pis kokusuyla yanına bile yaklaşılamayan Qers Çayı’nın etrafı dinlenme, hoş vakit geçirme alanı olarak halkımızın hizmetine sunulacak” diye belirtildi. Görevlerinin 1 yılının dolmasının hemen ardından AKP iktidarı Qers Belediyesi’ne kayyumla el koymuştu. Arıtma tesisi için çalışmaları yürüten HDP’li belediyenin projesine görünüşte sahip çıkanlar yüksek maliyetle yandaş bir şirkete işi verecekleri beklenirken, bugüne kadar arıtmanın yapılmaması ise dikkat çekici. Diğer yandan arıtma tesisi projesinde kimyasal arıtma olmadığı belirtilirken, bu durumda çayın görece temizleneceği ancak hem insanların hem de diğer canlıların yaşamına zarar verceğine işaret ediliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ