Diyarbakır’da yerel seçim çalışmalarının startını veren HDP, 24 Haziran’da elde edilen başarıyı bu kez yerel seçimlere taşıma amacında. Bu amaçla hedeflenen, bölgede Kürt ittifakının sağlanması, batıda ise “Demokrasi Cephesi”nin oluşturulması.
Yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart’a henüz aylar var. Ancak ittifak arayışları ve özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler için isimleri konuşulmaya başlanan adaylarla seçim süreci başlamış durumda. Türkiye’de sistem değişikliğine gidilen 16 Nisan referandumunun ardından yapılan 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde kimi partiler arasında kurulan ittifaklar, bu yöndeki işaret ve mesajlara göre yerel seçimlere de taşınacak.
Kritik iki şehir: İstanbul ve Ankara
7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2018 genel seçimlerinde oy kaybı yaşayan AKP, 24 Haziran seçimlerinde MHP ile kurduğu “Cumhur İttifakı” ile gidilecek seçimlerden güçlü çıkma arayışında. Öyle ki AKP için bu ittifak, MHP ile kimi konulardaki görüş ayrılıklarına rağmen İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirleri elde tutmak için adeta hayati önemde.
Muhalefetin dezavantajları
İttifakın hangi pazarlıklar ölçüsünde sürdürüleceği henüz bilinmezken, genel seçimlerde Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İyi Parti başta olmak üzere diğer partilerden ise, bu ittifakın sürdürülüp, sürdürülmeyeceği konusunda henüz somut bir işaret yok.
Yine partiler arasındaki kurulacak ittifakın genel seçimlere kıyasla tabanda kimi zorluklar taşıması dezavantaj durumunda. Üzerinde uzlaşılacak isimlerin kapsayıcılıkları konusunda yaşanacak olası bir kriz halinde, özellikle İYİ Parti ve Saadet Partisi seçmen tabanları, AKP-MHP ittifakı için birer oy potansiyeli taşıyor.
HDP de çalışmalara başladı
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin tek başına iktidar olmasını engelleyen HDP ise, baraj altında bırakılmak istenmesine yönelik tüm politikalara rağmen 24 Haziran seçimlerinde de barajı aşarak 67 milletvekili sayısı ile parlamentoya girmeyi başardı.
Genel seçimlerde bu başarıyı gösteren HDP, yerel seçimlere de büyük bir önem veriyor. Hedef ise, yerel seçimlerde AKP-MHP koalisyonunu gerileterek, iktidarı sınırlamak. Bu kapsamda 20 Ekim’de, Diyarbakır’da düzenlenen çalıştayda, bileşenlerinden DBP’nin öncülleriyle birlikte 20 yıllık yerel yönetimler deneyimini masaya yatıran HDP, son 3 genel seçimde ulaşılan başarıyı yerel seçimlere taşıyarak, öncelikle kayyum atanan belediyeleri geri alma ve belediye sayısını arttırma amacında.
HDP’nin stratejisi
Bunu sağlamak için de birlik ve ittifak arayışlarına ağırlık veren HDP, özellikle bölgede Kürt ittifakını sağlama çabasında. Bu yönde ilk adım olarak diğer Kürt partilerinin temsilcileri ile geçtiğimiz günlerde bir araya gelen HDP, yerel seçimlerde bu ittifakı sağlayabilmek için yoğun bir mesai içerisinde.
Bölgede Kürt ittifakı kurma amacındaki HDP’nin batıdaki hedefi ise, AKP-MHP ittifakına karşı bir “Demokrasi Cephesi” oluşturma. HDP, oy potansiyeli ile özellikle İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana gibi kimi büyükşehirlerde AKP-MHP ittifakına darbe vurmak için kilit bir role sahip. Bu konuma sahip HDP, bölgede hedeflediği başarıyı, batıda da demokratik ilkeler üzerinde oturtulacak bir “Demokrasi Cephesi” oluşturma ve buna uygun isimleri belirlenmesi çabasında.