Silopi Belediyesi DBP’li Meclis Üyesi Hüsnü Kaplan, belediyenin değerli arsalarının AKP’lilere verildiğini doğrulayan ancak kendisini “önceki dönem” üzerinden savunan kayyuma, “Kimsenin malını gasp etmedik. Etseydik müfettişler ortaya çıkarırdı” yanıtını verdi. Kaplan, “Hani meclis kararı” diye sordu.
İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Silopi Belediyesi’ne ait değerli birçok arsanın AKP yönetici ve yakınlarına piyasa değerinin çok altında bir fiyatla peşkeş çekildiğinin belgeleri 19 Ekim tarihinde Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından ortaya çıkarıldı. Habere ilişkin 2 gün sonra resmi internet sitesinden yazılı bir açıklama yapan belediye ise, belgeleri yalanlamayarak, arsaların Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve emlakçılardan alınan fiyatlar üzerinden satıldığı iddia etti. Ana akım medya tarafından, “Silopi’de kayyum görevlendirilmeden önce vatandaşların arsalarına el konulduğu ortaya çıktı” şeklinde servis edilen açıklamada, “(Kayyum) görevlendirilmesi yapılmadan önceki dönemlerde, çeşitli zamanlarda yapılan imar uygulamaları ile birçok vatandaşımızın kullanımında olan ve fiilen belediye hizmetlerinde kullanılmayan arsalara el konularak vatandaşların mağduriyetine sebep olunmuştur” denildi.
Açıklamanın devamında ise, kayyumdan önce yönetimde olan partilerin “yandaşları olmayan” arsaları seçerek, mağdur ettikleri ileri sürülerek, yurttaşların başvurusu üzerine Turan Bilen’e satılan arsa için 7 Aralık 2016 tarihinde belediye meclis kararı ile satışına karar verildiği iddia edildi.
‘Kimsenin malını gasp etmedik’
Açıklamada yer alan iddialar hakkında konuşan Silopi Belediyesi’nin Demokratik Bölgeleri Partili (DBP) Meclis Üyesi Hüsnü Kaplan, iddiaları yalanladı. Kaplan, söz konusu arsalarda 3194 sayılı İmar Kanunu 18. madde uyarınca imar düzenlemesi yapılarak, Düzenleme Ortaklık Payı’ndan (DOP) kamu yararına kullanılmak üzere belediyeye tescil edildiğini hatırlattı. “Kimsenin malını gasp etmedik” diyen Kaplan, “Bahsettikleri arsalar kamu malıdır. Belediye bunları cami, yol, okul ve park için kullanır. Arsalar üzerinden imar yapıldığı zaman yüzde 30 ve yüzde 40’ı belediyeye kalıyor. Belediyenin olduğu her yerde bu durum var” şeklinde konuştu. Kaplan, yurttaşların malına el konulması gibi bir durum söz konusu olsaydı, bunun İçişleri Bakanlığı tarafından 2015 yılında belediyeye gönderilen müfettişler tarafından ortaya çıkarılacağını vurguladı. “Bizim belediye en temiz belediyelerden birisiydi” diyen Kaplan, kendi dönemlerinde hiçbir yolsuzluğunun olmadığını belirterek, ceza uygulamasıyla karşı karşıya kalmadıklarının altını çizdi.
‘Kiminle bu kararı almışlar?’
Aynı zamanda belediyenin daimi encümeni olduğunu aktaran Kaplan, açıklamada ve belgelerde yer alan, “Belediye meclis kararıyla satışına karar verildi” iddiası üzerinde de durdu. Kayyum atandıktan sonra belediyeye ayak basmadıklarını söyleyen Kaplan, “Belediyenin 25 meclis üyesi var, bunların 2’si AKP’den seçilmiş, biri istifa etmiş, birisi de belediyeye gelmiyordu. Kayyum atandıktan sonra ne biz belediyeye gittik ne de onlar bizi çağırdı. Arsaların satılması için evet belediye meclisinin kararı olması lazım. Ama hangi belediye meclis üyeleriyle bu kararı almışlar” diye sordu.
Tüm bunların araştırılması gerektiğine dikkat çeken Kaplan, arsaların Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve emlakçılardan alınan fiyatlar üzerinden satılması iddiası hakkında ise “Bugün hangi piyasa araştırılması yapılırsa yapılsın, bu arsaların o fiyata satılması mümkün değil” dedi.
Kaynak: MA