Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, memur maaşlarına yüzde 40-45 bandında zam olacak açıklamasına sendikalar bu zam değil enflasyon farkı diyerek karşı çıkıyor
4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin, 2024’ün tümü için yüzde 25 zam önermesi nedeniyle KESK’in olmadığı ve memurları Memur-Sen’in temsil ettiği masada uzlaşma sağlanamadı.
Maaş zammını, 31 Ağustos’ta kararı kesin olacak Hakem Heyeti belirleyecek.
Müzakerelerin ardından, Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında anlaşamazken, 11 hizmet kolunda ise uzlaşma sağlandı.
Bakan Memur-Sen’e teşekkür etti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugün, 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları İmza Töreni’nde konuştu.
Kamu görevlileri ve emeklilerinin, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan, mali ve sosyal haklarını içeren görüşmelerin, kısmi de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından memnun olduğunu belirten Işıkhan, AKP desteğiyle bilinen Memur-Sen’in Genel Başkanı Ali Yalçın’a teşekkür etti.
Enflasyon farkını savundu
Erdoğan liderliğinde hiçbir kamu görevlisini, çalışanı, esnaf, çiftçi, emekliyi enflasyona ezdirmediğini iddia eden Işıkhan “Zaten Ocak 2024’te yüzde 40-45’e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam” dedi.
Erdoğan’a da teşekkür eden Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir başlangıç yapmış olduk. Tabii gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu” dedi.
Konuşmanın ardından Işıkhan ve Ali Yalçın, hizmet kolları sözleşmesini imzaladı.
Sendikalar kabul etmiyor
Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Hükümetin teklifi, Merkez Bankası’nın 2024 için yüzde 33’lük enflasyon tahmininin 8 puan altında kaldı.
2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.
Bakan Işıkhan’ın ‘yüzde 40-45 artış olacak’ açıklaması ise, enflasyon farkını da içeriyor. Ancak memur sendikaları, toplu sözleşmeyle elde edilmiş bu hakkın, zam oranı olarak sunulmasına karşı çıkıyor ve geriye dönük alacak olduğunu ifade ediyor
KESK karşı çıkıyor
KESK ise masada memurlarının tamamının temsil edilmediği söyleyerek açıklanan zam oranlarını sefalet ücreti olarak tanımladı.
Kamu emekçilerinin insanca bir ücret alması için mücadele edeceğini ifade eden sendika geçtiğimiz hafta bir günlük iş bırakma eyleminde de bulunmuştu.
HABER MERKEZİ