Türkiye Komünist Partisi/Birlik örgütünün lider kadrolarından Mehmet Aytunç Altay, 31 yıllık tutukluluğunun ardından tahliye oldu
Türkiye Komünist Partisi/Birlik (TKP-B) ve Türkiye Devrim Partisi’nin lider kadrolarından Mehmet Aytunç Altay, 31 yıllık tutukluluğunun ardından İzmir-Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Arkadaşları ve akrabaları tarafından cezaevinden alınan Mehmet Aytunç Altay, “Halen içeride tutulmakta olan mahpus arkadaşlarımızın dışarıda mücadeleye devam edenlere selamlarını iletiyorum” dedi.
Altay kimdir?
Mehmet Aytunç Altay, 1956 yılında iki kardeşli bir ailenin çocuğu olarak Giresun’da doğdu. Küçük yaşta ailesi ile geldiği Ankara’da ilk ve ortaokulu okuduktan sonra Ankara Kurtuluş Lisesi’ni bitirdi. Üniversiteye Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) başladı. Daha sonra Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde üçüncü sınıf öğrencisiyken okulu bıraktı ve sosyalist mücadelenin içerisinde yer aldı.
M. Aytunç Altay, 1993 yılında İstanbul’da gözaltına alındı. Uzun süreli ve işkenceye dayalı bir sorgunun ardından ifade vermeyişi “örgüt tavrı” olarak değerlendirilip İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) yedek hakimliğince müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.
Katılmadığı kongre
Aytunç Altay hakkındaki suçlamalardan biri de, Türkiye Komünist Partisi/Birlik’in 1986 Haziran ayında yapılan ve bir ay süren yurt dışındaki ikinci kongresine “katılması” oldu.
Altay o tarihlerde sıkıyönetim mahkemesinden aldığı ceza nedeniyle Sağmalcılar Cezaevi’nde tutukluydu. Fakat mahkeme, “örgüt yöneticiliğinden” tutuklanan Altay’ı, TCK 146/1. Madde’den yani mevcut Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüsten cezalandırdı.
AİHM süreci
2001’e gelindiğinde ise, AİHM sürecinde kritik bir gelişme yaşandı. Türkiye, tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHM) 3. maddesinde yer alan “işkence ve kötü muamele yasağını ihlal etmekten”, 5. Maddede yer alan “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal etmekten” ve 6. Maddede yer alan “adil yargılanma hakkını ihlal etmekten” ötürü mahkûm edildi. Ancak buna rağmen yeniden yargılama başvurusu reddedildi.
Temyiz sonrası Yargıtay’ın zorlamasıyla yapılan yeniden yargılamada ise aynı yönde hüküm verildi. Altay’ın avukatının Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da reddedildi. Sonuç olarak Mehmet Aytunç Altay, sıkıyönetim mahkemeleri süreci de sayıldığında, 35 yıla yakın bir süre cezaevinde kalmış oldu.
14 yıllık tecrit
Avukat örgütsel haberleşme sağlıyor iddiasıyla, Altay 14 yıl boyunca avukatları ile görüştürülmedi. Daha sonra ypaılan itirazlar sonucu 2005 yılından beridir avukat görüş yasağı olan Altay 2019 yılında avukatı ile görüşebildi.
HABER MERKEZİ