Yaratılan kirlilik sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Wan Gölü’ne yakınında bulunan çimento fabrikasının atıklarını gece geç saatlerde bırakması görüntülendi
Rant projeleri ve küresel ısınmanın etkisiyle doğal alanlar bir bir yok edilirken, öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine atanan kayyumların eliyle de Kurdistan’da birçok alan yok edildi. O alanlardan biri de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Wan Gölü. Son yıllarda metrelerce çekilen suyu ve evsel atıkların bırakılmasıyla kamuoyunun gündeminden düşmeyen Wan Gölü, kirliği gündemi ile güncelliğini korurken, göl kıyısı işgal ve gasp ile kirletilmeye devam ediliyor.
Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçesinde 1969’dan bu yana faaliyet yürüten Wan Çimento Fabrikası, 2009 yılında Aşkale Grubu’na devredilmişti. Yaklaşık 53 yıldır göl kıyısında yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tehlike oluşturan fabrikanın göle akıttığı atıklar görüntülendi.
Koku çevreye yayılıyor
JINNEWS’ten Nujin Nazlıcan Yıldız’ın çektiği görüntülerde, gece saatler 21.00-22.00’yi gösterdiğinde, fabrikanın göle açılan giderinde atıkların direkt göle akıtıldığı ortaya çıktı. Çekilen videolarla fabrikanın saatlerce süren atık bırakma çalışmaları sırasında göl suyuna karışan atıkların sarı bir görünüme dönüştüğü gözlemlenirken, bu sırada atıklardan ağır bir kokunun çevreye yayıldığı hissedildi.
Kıyı kanunları ihlal ediliyor
Hava ve atık filtrelerinin denetlenip denetlenmediği öğrenilemezken, kurulduğu tarihten beri Wan Gölü’nü ve çevreyi kirleten fabrika, Kıyı Kanunu’nu da ihlal ediyor. Fabrikanın kıyıdan en az 150 metre uzak olması gerekiyor. Yine fabrikanın hava ve atık filtrelerinin denetlenip denetlenmediği hakkında bilgi edinilemedi.
Kirlilik üzerine festival
Kıyı işgali ve göl kirliliği ile ilgili herhangi bir çalışma yürütmeyen kayyumların geçtiğimiz ay “Wan Gölü’nü dünyaya tanıtmak” kapsamında düzenlediği yüzme festivali, göl kirliliğini görmezden geldi. Düzenlenen festivallerle yine göl kıyısı kirliliğine davetiye çıkaran kayyumlara yönelik ise çevre dernekleri ve kamuoyunda tepki büyüyor.
WAN