Wêranşar’de Kalyon Enerji’nin ilk adımda 162 bin 500 GES paneli ile tarım ve meralık alanları işgal süreci devam ederken, bu kez Kalen Enerji tarafından kurulan 325 bin GES paneli ile işgal genişliyor
Kalyon Enerji Riha’nın (Urfa) Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde 270 hektar alanın ilk adımda 90 hektarında 162 bin 500 güneş paneli ile tarım ve meralık alanlar işgal edilerek enerji üretme girişimi sürerken, bu kez Kalen Enerji adlı şirket 190 hektar tarım ve meralık alan üzerinde 325 bin GES paneli ile işgale hazırlanıyor. Kalen Enerji AŞ tarafından Wêranşar’ın Têrikan (Karınca) köyünde 100 MW kurulu gücünde depolamalı Güneş Enerji Santrali (DEPGES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Proje kapsamında 192 hektar tarım ve mera alanı üzerinde 325 bin adet güneş paneli yerleştirilmesi planlanırken, 0,50 hektarlık alanda ise 100 MWh kapasiteli lityum-iyon, hidrojen içerikli akülerle Elektrik Depolama Tesisi inşa edilecek.
5’li çete her yerde
Türkiye’de mevcut iktidarın kanatları arasında büyüyen ve 5’li çete olarak anılan şirketlerden biri olan Kalyon Holding’e bağlı Kalyon Enerji iktidarın oluşturduğu kapasite tahsisleri bağlamında Riha’nın Wêranşar ilçesi Kadıköy kırsalında Güneş Enerji Santrali (GES) oluşturma süreci devam ediyor. Şirket 50’şer MW gücünde Viranşehir-5 GES, Viranşehir-7 GES ve Viranşehir-8 GES kurulacak. Şirketin Wêranşar ilçesi Kadıköy kırsalında 3 GES için 90’ar hektarlık çayır-mera vasıflı alanların üzerine ilk adımda 162 bin 500 adet panel yerleştirilecek. Konya Karapınar’da enerji üretimi amaçlı olarak kurulan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Yenilenebilir Güneş Enerjisi’ (GES) tarlaları oluşturuldu. İktidarın bu yatırımlara desteği havuz şirketlerle sınırlıyken, havuz şirketlere verilen destek ise sınırsız düzeyde. Kalyon AŞ’nin Ankara’da Çin’in en büyük devlet şirketlerinden biri olan CTEC ile birlikte entegre güneş paneli fabrikası kurmuşlardı.
Köylüler tepkili
Kalyon Holding, Wêranşar’da hayvancılık yapan yurttaşların kullandığı mera üzerine 162 bin 500 panel yerleştirme girişimine, Çevre Değerlendirme Raporu’yla (ÇED) izin verildi. GES’in işgal edeceği alanlar ise Dûzik mezrası, Mêrdîn’in Dêrik ilçesine bağlı Zokê (Subaşı) ve Kotê (Pirinçli) köyleri ile bağlı mezraları kapsıyor. Halkın tepki gösterdiği girişime karşı yaptıkları eylemde birçok yurttaş işkence ile gözaltına alınmıştı. GES işgaline tepki gösteren Kotê Köyü’nden Sinan Sofioğlu adlı yurttaş, “Biz bölgemizde GES istemiyoruz. Kaç köy burada geçimini sağlıyor. Eğer burası elimizden giderse, geçimimizi yapacağımız hiçbir şey yok, birçok insan mağdur olur. Elimizden geldiğince burada GES yapılmasına izin vermeyeceğiz. Amaçları tek geçim kaynağımızı elimizden alarak bizi göç ettirmek, köylerimizi boşaltmak” sözleri bölge de Kürt yerleşimlerinin yağma adımlarıyla ortadan kaldırılmak istendiğine işaret ediyor.
Sîwereg’e 42 bin panel
İstanbul’daki Kuyumcukent’in elektrik ihtiyacı Riha’nın Sîwereg (Siverek) ilçesinde tarım arazileri işgal edilerek güneş enerji santrali-tarlası (GES) kurularak karşılanacağı duyuruldu. Kuyumcuların faaliyet gösterdiği İstanbul Yenibosna’daki Kuyumcukent’in elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Kuyumcukent Enerji Üretim AŞ tarafından Şêxkî Köyü’nde (Turna) 240.000 metrekare tarım arazisi üzerine kurulu gücü 20 MWe olan proje kapsamında 41 bin 730 adet güneş paneli yerleştirilecek. Bu adım da Kürt coğrafyasının tamamında işgalin genişleyeceğini göstermeye yetiyor.
Kürt sürülüyor, tarım bitiriliyor
Riha’da susuzluk ve enerji şirketi DEDAŞ’ın baskıları sonucu tarım yapılamaz hale gelirken, enerji şirketlerinin tarım arazilerini işgal etmeleri dikkat çekiyor. Riha’nın GES işgali altına alınması dikkat çekerken, birçok ilçede GES yatırımları için binlerce hektar tarım arazisi şirketlere veriliyor. Enerji ihtiyacı olmamasına karşın enerji yatırımlarının bölgeye kaydırılması, bölgede tarım üretimlerini bitirme amacı taşıdığına işaret eden gelişmeler yaşanıyor. Kurdistan coğrafyasında ormanlar yakılıp kesilirken, diğer yandan maden şirketleri ile enerji şirketlerinin tüm bölgede boy gösteriyor olması dikkat çeken gelişmeler olarak değerlendiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ