AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklana fındık alım fiyatına tepki gösteren üreticiler, ‘Fındık fiyatının açıklanmasını bekleyen değil, belirleyen olmak zorundayız. Sadaka kabul etmiyoruz’ dedi
Golköy Dayanışma Platformu, açıklanan fındık fiyatına ilişkin Köprübaşı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya EMEP, CHP, Halkevleri, Tüm Köy Sen ve fındık üreticileri katıldı. Platform adına açıklamayı yapan CHP Gölköy İlçe Başkanı Mustafa Karaahmetoğlu, ekonomik krizin derinleştiğini belirterek, normal zamanlarda geçmediklerini ifade etti.
‘Piyasada açıklanan fiyatla fındık alınmayacak’
Fındıkların bu koşullar altında toplanmaya başlandığını söyleyen Karaahmetoğlu, “Enflasyon almış başını gidiyor, her şeye zam üstüne zam geliyor. İşçi ücretleri, akaryakıt zamları, bahçe temizliği, dal budaması, gübre ve ilaçta yaşanan fiyat artışları bir çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltmiş ve karşılayamaz hale getirmiştir. Fındık fiyatı ise her sene bu maliyetler göz önünde bulundurulmadan belirleniyor. Tarım ve gıda şirketlerinin lehine olan maliyeti bile karşılamayan 82.5 TL fiyat açıklandı. Yine bizler iyi biliyoruz ki, piyasada açıklanan fiyatla fındık alınmayacak. Piyasada tekellerin, tüccarların vereceği fiyat 70 TL dolayında olacak” dedi.
Talepler
Açıklanan 82.5 TL’nin yetersiz olduğunu söyleyen Karaahmetoğlu, bunu kabul etmediklerini, fındık taban fiyatının en az 120 TL olmasını istedi. Karaahmetoğlu, bazı taleplerini şu şekilde sıraladı:
“2000 yılında kooperatifleri yok eden 4572 sayılı birlikler yasası değiştirilmeli, fındık fiyatının belirlenmesinde üreticiler taraf olmalı. Fındık fiyatı maliyet hesaplanarak belirlenmeli. Tarım desteği artırılmalı, destek tarım şirketlerine değil, üretici köylüye verilmeli. Devlet kooperatifleşmeyi teşvik etmeli, mevsimlik tarım işçilerine, başta barınma ve temel ihtiyaçlar ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından çalışmalar yapılmalı.”
‘Bekleyen değil, belirleyen olmak zorundayız’
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra da açıklanan fiyatın maliyeti bile karşılamadığını vurgulayarak, “En az 120 TL olmalı. Sendika olarak öncelikle üretici köylülerinin emeği ve ürünü için örgütlü mücadele vermesini önemsiyoruz. Fındık fiyatının açıklanmasını bekleyen değil, belirleyen olmak zorundayız. Fiyat açıklanması da yetmez tarım politikasının üretici lehine değiştirilmesi gerekir” diye belirtti.
Açıklamada konuşan üreticiler de emeklerinin karşılığını alamadıklarını, kendi ceplerinden harcadıklarından yakınarak, “Bu fiyat sadakadır. Sadakayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.
ORDU