Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) tarafından verilen ültimatomun bu pazar günü sona ermesinin ardından Nijer her an saldırı olabileceği ihtimali gerekçesiyle hava sahasını kapattı
CEDEAO tarafından yedi gün önce verilen ültimatom bu pazar sona erdi. CEDEAO, darbecilerden Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u görevine iade etmesini istemiş, aksi halde askeri müdahalede bulunacakları uyarısında bulunmuştu. Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana cumhurbaşkanlığı sarayında rehin tutuluyor.
Nijer’de Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (VKUK), 6 Ağustos Pazar akşamı yaptığı açıklamada hangi güç olduğunu belirtmeden “yabancı bir gücün güçlerinin Nijer ve halkına saldırmaya hazırlandığına” dair bilgilere sahip olduklarını belirtti.
Bir başka basın açıklamasında yine isim verilmeden “Bu savaşa katılması gereken Orta Afrika’nın iki ülkesinde ön konuşlandırma başladığı” ifade edildi.
Açıklamada, Nijer’e yönelik askeri bir eylemin yöneltildiği herhangi bir ülkenin de “savaşın ortağı” olarak değerlendirileceği belirtildi.
Hava sahası kapatıldı
VKUK, “komşu ülkelerden giderek daha net hale gelen bir müdahale tehdidinin” işareti olarak Nijer hava sahasının kapatıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada “herhangi bir ihlale güçlü ve anında bir yanıt” verileceği kaydedildi.
Cédéao, askerlerin iktidara gelmesi durumunda olası bir askeri müdahaleden bahsetmişti. Mevcut durumda belirsizlik hakimiyetini koruyor. Zira süre dolmasına rağmen darbeciler iktidarda kalmaya devam ediyor. CEDEAO’nun askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı henüz netlik kazanmadı.
Fransa’nın BM nezdindeki misyonunun eski başkanı general Dominique Trinquand, France Inter radyosunda Nijer’de iktidara gelen askeri cuntanın “izole” olduğunu ve “çok uzun süre dayanamayacağını” savundu. Trinquand’a göre askeri müdahale tehdidi “inandırıcılığını koruyor.” Fransız misyonu eski başkanı, CEDEAO’nun tehdidine dikkat çekerek “Genelkurmay başkanları iki gün boyunca toplandı ve angajman planları hazırladı” dedi.
Kaynak: ANF