Dersim Peri Vadisi’ne Pembelik Barajı’nın yapılması için Bakanlar Kurulu kararıyla 2011’de acele kamulaştırma kararı verilmişti. Toprakları için mücadele eden köylülere ceza yağdı
2011 yılının başlarında Bakanlar Kurulu kararıyla Pembelik Barajı’nın yapımı için köylülerin topraklarına acele kamulaştırma ile el konulmuştu. Toprakları için mücadele eden Peri Vadisi halkı cezalandırıldı.
Anayasa’dan doğan demokratik haklarını kullanan, HES projelerinin durdurulması amacıyla suyuna, toprağına, tarihine ve kültürüne sahip çıkan köylüler, 2012 yılında basın açıklamaları ve protestolar yapmış ve Peri Suyu Direniş Çadırı’nda nöbeti başlatmıştı.
Köylüler tehdit edildi
Konuyla ilgili Karakoçan Dayanışma İnsiyatifi’nin açıklamasında, LİMAK tarafından daha önce de Peri Vadisi’nde Tatar Barajı, Seyrantepe barajı yapılıp faaliyete geçirildiği yer aldı. Ardından, Pembelik Güvenlik barajı sürecinde LİMAK’ın yetkili koordinatörünün köylüleri tehdit ettiği, tıpkı 1990’larda olduğu gibi köylerini yakacaklarını söylediği ve bu nedenle görevden alındığı hatırlatıldı.
İnsiyatif, “LİMAK kendi özel paralı paramiliter güçlerini her çeşit modern silahlarla donatarak, köylülerin topraklarını dikenli, jiletli tellerle çevirerek köylüleri topraklarına sokmuyorlardı” dedi.
HES ve baraj projeleri
Bugün Muğla Akbelen’de halkın direnişine rağmen hukuksuzca ormanı, ağaçları kesen LİMAK’ın, 2012 yılında da Dersim Peri Vadisi’nde HES ve baraj projeleriyle gündeme geldiğini vurgulayan İnsiyatif, şunları söyledi: “Muhalefetin deyimiyle beşli çeteden biri olan ve Peri Vadisi’ndeki HES ve barajların sahibi LİMAK, yaşam alanlarını savunan köylüler hakkında davalar açmıştı. O süreçte açılan davalarda köylülerden Özkan Arslan‘a köyüne giriş yasağı aldırmış, onlarca köylü de para cezalarına çarpıtılmıştı.”
11 kişiye ceza verildi
Karakoçan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ve sonrasında açılan davanın yaklaşık 11 yıl sürdüğünü belirten İnsiyatif, mahkemenin 18 Temmuz 2023 tarihinde kararını açıkladığını aktardı. Açıklama şu ifadelerle devam etti: “Peri Vadisi’nde Pembelik Barajı yapımı sürecinde demokratik haklarını kullanarak basın açıklamalarna katılan yaklaşık 58 köylünün yargılandığı ve bunlardan Munzur Çevre Derneği üyesi Özkan Arslan’ın da yer aldığı 11 kişi hapis cezası aldı.”
Bazı cezalar ertelendi
İnsiyatif’in bilgilerine göre; Özkan Arslan, Z.A., M.A., M.A., M.A., D.G., Z.Ç., ve T.D.’ye 2 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 1 yıl 8 ay hapis cezası verlen M.A.’nın cezası ve C.B., H.Ö.’ye verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ertelendi. Z.Y., P.A., ve Ü.G.’nin ise 8 yıllık zamanaşımı nedeniyle davadan düşürülmelerine karar verildi.
Gerçek hukuk uygulanmadı
Cezalara tepki gösteren Karakoçan Dayanışma İnsiyatifi; “Elazığ İdari Mahkemesi’nin imar planı olmadığından LİMAK tarafından yapılan Pembelik Barajı’nın kaçak olduğunun tescillenmesine rağmen, yaşam alanları için mücadele eden Dersim Peri Vadisi köylülerine verilen bu cezalar gerçek hukukun nasıl uygulanmadığının bir göstergesidir” dedi.
DERSİM