Özgür Halk çalışanları o dönemde tehdit edilip işi bırakmak zorunda kalınca, Çetin Abayay, büroyu açık tutma konusunda kendini sorumlu hissetti ve gazeteciliğe başladı. O dönem, aile telefonla aranıyor ve tehdit ediliyordu.
Hasan Aksoy
Çetin Ababay, 1969 yılında Batman’da doğdu. Dört çocuklu bir ailede büyüdü. Ancak aile devletin baskı ve işkence politikalarıyla 12 Eylül Askeri Darbe döneminde karşılaşmıştı. Nitekim Çetin’in babası Mehmet Abayay cezaevinde uzun süre kaldı ve tahliyesinden kısa bir süre sonra yaşamını yitirdi. Böylesi bir ortamda büyüyen Çetin, fedakâr bir kişiliğe sahipti. Bir gün üstündeki elbiseleri ve ayakkabısını ihtiyacı olan birisine vermiş, kendisi onun yırtık pırtık elbiseleriyle eve dönmüştü.
Çocukluğundan beri Kürt ulusal mücadelesinde yer aldı. Daha lise ikinci sınıfta, 16 yaşındayken tutuklandı. Siirt’teki Jandarma Komutanlığı’nda altı ay tutuldu. O dönemde Çetin’in ellerinde olduğunu kabul etmediler ve kimseyle görüştürmediler. Sonra Diyarbakır Cezaevi’ne gönderildi ve orada beş ay kaldı. Annesi o dönemde cezaevinde ziyarete gittiğinde oğlu Çetin’i tanıyamamıştı.
Çetin Abayay, cezaevinden tahliye olunca liseyi bitirdi. Sonra yine tutuklandı ve PKK davasından iki yıl cezaevinde kaldı. Daha sonra da sık sık gözaltına alındı. Çünkü Batman’da o dönemde ne zaman bir olay çıksa hep onu sorumlu tutuyorlardı.
Özgür Halk çalışanları o dönemde tehdit edilip işi bırakmak zorunda kalınca, Çetin Abayay, büroyu açık tutma konusunda kendini sorumlu hissetti ve gazeteciliğe başladı. O dönem, aile telefonla aranıyor ve tehdit ediliyordu.
Çetin tehdit edilmesine ve arkadaşlarının öldürülmesine rağmen, her sabah o büronun kapısını açtı ve canı pahasına gazetecilik yaptı. 29 Temmuz 1992 günü, bir arkadaşıyla birlikte evine giderken, saat 19:30 civarında saldırdılar. İkisi 18-19 yaşlarında, biri 25 yaşlarında olan üç saldırgan, daha sonra Çetin’in yanındaki arkadaşına da ateş etmek istedi ama silahları tutukluk yapınca kaçtılar. Ölümden dönen yanındaki arkadaşı, saldırıyı aileye haber verdi.
Tanıkların anlatımına göre polisler Çetin’in vurulmasından hemen sonra olay yerine gelmiş, Çetin’i Batman Devlet Hastanesi’ne götürmüşler. Aile de hemen hastaneye koştu. Hastanedeki ilk müdahaleden sonra Çetin ambulansla Diyarbakır Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Geceyi orada geçirdi; ancak ertesi gün yani 30 Temmuz 1992 günü, saat 10:00’da yaşamını yitirdi.
Aynı gün cenaze Batman’a getirildi ve İpragaz Mezarlığı’na defnedildi. Cenaze törenine kitlesel bir katılım oldu. Ölümünden sonra da Özgür Halk bürosu kapandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın 1997 yılında açıklanan Susurluk Raporu’nda öldürülen gazeteciler arasında Çetin Abayay’ın da ismi geçiyordu. Abayay ailesi, Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve Doğan Güreş hakkında suç duyurusunda bulundu; ancak hiçbir sonuç alınamadı.
Abayay’ın faillerini ararken 2017’de yaşamını yitiren annesi Saliha Abayay’ın vasiyetinin oğlunun kaleminin yerde kalmaması ve faillerin bulunması olduğunun altını çizen Çetin’in kardeşi Rahime Abayay, “Annem Cumartesi günleri elinde abimin fotoğrafı ile adalet aradı. Ancak o adalet bir türlü sağlanmadı. Oğlunun acısı ile yaşama veda etti” dedi.
Mücadelede ısrarın adı olan şehit gazeteci arkadaşımız Çetin Abayay’ı asla unutmayacağız!