Deprem sonrası İslahiye’ye gönderilen yardım malzemelerini Tekirdağ’daki evine götüren polis müdürü Y.I. ‘hırsızlık’ suçundan yargılandığı davada amacının yardımları çalmak değil ‘muhafaza’ etmek olduğunu iddia etti
Mereş ( Maraş) merkezli 6 Şubat’ta peş peşe yaşanan depremler sonrası başlatılan dayanışma kampanyası kapsamında 11 kente birçok yardım gelirken, Islahiye’ye gelin yardımların ise polis müdürü tarafından çalındığı ortaya çıkmış ve sonrasın polis müdürü tutuklanmıştı. Tutuklu polis müdürü Y.I. görevli olduğu Islahiye’ye gönderilen yardım malzemelerini Tekirdağ’daki evine götürdüğü iddiasıyla tutuklandığı davanın duruşması görüldü.
Amacı yardımları korumakmış
Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 5 ila 12 yıl hapsi istenen tutuklu sanık Y.I. ile avukatlar hazır bulundu. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından söz verilen Y.I, malzemeleri “kendilerinden sonra deprem bölgesine gidecek polislere verilmek üzere, muhafaza altına aldığı” iddiasında bulundu.
Çalsam altın çalardım
Y.I, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü binasının yıkılacağını ve getirdikleri malzemelerin kaybolmaması adına evine götürdüğünü ve deprem bölgesine gönüllü gittiğini anlatarak, “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Malzeme çaldığım belirtilen Gaziantep’in İslahiye ilçesinde banka ve kuyumcu gibi koruduğum alanlar vardı. Hırsızlık yapacak olsam buralardan yapardım. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Tanıklar yaşananları anlattı
Tanık Recep Çevik de görevlerinin sona ermesinin ardından bazı malzemelerin, polislerin döneceği otobüse konulduğunu belirtti. Tekirdağ’a döndüklerinde sanığın bazı malzemeleri evine götürmelerini istediğini aktaran Çevik, “Y.I, jeneratör, şişme yatak, termos, kamp sandalyesi ve çadırı, 2 büyük çadır ile bazı malzemeleri evine bırakmamızı istedi. Bizlere, ‘Millet tır tır götürüyor, biz bir iki şey götürsek ne olur?’, ‘Siz de bir şeyler alın, ne olacak?’ diyordu” ifadesini kullandı.
Duruşma ileri bir tarihe ertelendi
Diğer tanıkların da dinlenmesi sonrası mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, “zimmet” suçunun cezasının alt ve üst sınırının belli olduğunu belirterek, sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Ne olmuştu?
Tekirdağ Çevik Kuvvet Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Y.I. depremlerin ardından Dîlok’un (Antep) İslahiye ilçesinde görevlendirilmişti. Y. I., 26 Şubat’ta görevinin sona ermesi sonrası resmi otobüsle Tekirdağ’a döndü. Ancak, otobüsle depremzedeler için hazırlanan birçok yardım malzemesini de Tekirdağ’a götürdüğü tespit edilmişti.
İhbar üzerine Tekirdağ Cumhuriyet Başsavclığı’nın talimatıyla emniyet müdürü gözaltına alınmıştı. Y.I’nın evinde yapılan aramada; 1 Jeneratör, 2 Büyük Çadır, 5 Siyah Renkli Ara ve Bağlantı Kablosu, 9 Şişme Yatak, 5 Uyku Tulumu, 5 Seyahat Çantası, 7 Bere, 2 Bot, 2 Yağmurluk Kaban, 5 Yağmurluk Üstü, 1 Yağmurluk Altı, 4 Küçük Çadır, 15 kilo Köpek Maması, 3 Elektirikli Isıtıcı ve Adet Kettle Isıtıcı ele geçirilmişti.
Gözaltına alınan Emniyet Müdürü Y.I. adliye sevk edilmişti Savcılık sorgusunun ardından da “hırsızlık” suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Ancak; hakimlik emniyet müdürünü adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Daha sonra açığa alınan Y.I., itiraz üzerine tutuklanmıştı.
TEKİRDAĞ