Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde usulsüzlüklere dair dilekçe yazan sağlıkçı Serdar Büyükdeniz ‘fuzuli dilekçe yazmaktan’ denilerek görev yeri değiştirildi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed İşyeri Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, çalıştığı Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde yaşanan usulsüzlükleri hastanenin idaresine bildirmesi üzerine Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne görevlendirildi. Büyükdeniz, idareye bildirdiği dilekçelerde, yoğun bakımda görevli olmadığı halde bazı çalışanların görevli gibi gösterildiği, bazı kişilerin nöbet tutmadıkları halde nöbet ücreti aldığını, bazı ihalelerin usulsüz yapıldığını, ilaçların çöpe atıldığını ve sağlıkçılara dönük mobbing uygulandığını aktardı. Büyükdeniz, her usulsüzlüğe dair ayrı ayrı dilekçeler idareye verdi. Ancak dilekçelere rağmen usulsüzlüklere dair adım atılmadı. Büyükdeniz, bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMMER) şikayette bulundu. Sağlık Bakanlığı, iddialara dair müfettiş görevlendirdi.
‘Fuzuli dilekçe’
Müfettişler tarafından hazırlanan raporlarlarda iddiaların doğru olduğuna dair verilere ulaşıldığı öğrenildi. Müfettiş görevlendirilmesi sonrası hastane idaresi,18 Temmuz’da Büyükdeniz’i “fuzuli dilekçe yazmaktan” ikaz etti. Diyarbakır Çocuk Hastanesi Personel Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan Esmer tarafından gönderilen ikaz yazısında, şu ifadeler yer aldı: “(…) ‘Hastane idaresine fuzuli birçok dilekçe ve tutanak yazdığınız, dilekçenin bir hak olduğu ancak bunu suiistimal etmenizden dolayı yazılı olarak ikaz edilmeniz’ uygun görülmüştür.” Yapılan ikazın ardından Büyükdeniz, bugün Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne görevlendirildi.
‘Dilekçe ile bildirmek sorumluluk gereğidir’
Konuya dair Mezopotamya Ajansı’na konuşan SES Amed Şube Başkanı Şiyar Güldiken, “Serdar Büyükdeniz, hastanenin asansörünün yere çakılmasından dolayı ölümden döndü. Yenişehir Belediyesine haber verildi. 60 gün içinde yapılması gereken tamirat yapılmadı. Hastanenin işyeri sağlığı ve güvenliği biriminde yer alan arkadaşımızın bunu bildirmesi görevidir. Ayrıca hastanede usulsüz ihale, ilaçların çöpe atılması, mobbing, nöbet tutmadığı, yoğun bakımda görevli olmadığı halde bunların ücretlerini alanları dilekçe ile bildirmesi sorumluluğunun gereğidir. İdare bunlarla uğraşacağına, arkadaşımızla uğraşıyor” ifadelerini kullandı.
Güldiken, “Dilekçe bir haktır. Fuzuli, gereksiz dilekçe yazmak diye bir şey yok. Aynı ve ayrı konularda yazılan dilekçelere ısrarla cevap verilmemişse, birden çok dilekçe de yazılabilir. Bu arkadaşımız aynı zamanda işyeri sağlığı ve güvenliği birimindedir. Daha iyi hizmet çıksın diye uğraşıyor. Ama bunlar alışmış rahatlarına. İtiraz eden, usulsüzlükleri anlatandan kurtulmak istiyorlar” dedi.
Büyükdeniz’in görev yerine geri dönmesi için hukuki olarak süreci takip edeceklerini kaydeden Güldiken, işyerinde de bunun mücadelesini vereceklerini ifade etti.
AMED