Yaklaşık 60 Milyon TL borç batağında olan son dönemde kaynak sıkıntı gerekçesi ile gayrimenkullerini satan Ergani Belediyesi, kültürel soykırıma hizmet eden bir festival ediyor
Selman Çiçek
İktidar, ülkede yaşanan ekonomik krizin faturasını halkın sırtına KDV ve ÖTV zamları ile yüklerken bir yandan tasarruf politikaları devreye sokuldu. Ancak bu durum Kurdistan’da istisna tutuluyor. Özellikle Kürt halkının kültürel değerlerini yok sayan politikalara milyonlar harcanıyor.
Kayyum atanan belediyeler, yanlış politikalar yüzünden borç batağına düşerken iş yapılan firmalara bile ödeme yapmakta zorlanıyor. Gelir ve gider tablosunu hiçbir şekilde paylaşmayan belediyeler, son dönemde borç batağından belediyeye ait taşınmazları satarak kurtulmaya çalışıyor.
Kültürel soykırım festivalleri
Kültürel kırım politikaların merkezi haline gelen Amed’in Erxenî belediyesi de borç batağında olan belediyelerinden biri. Yaklaşık 60 Milyon TL borcu olan belediye son dönemde belediyeye ait çok sayıda taşınmazı kaynak sıkıntısı gerekçesi ile satarken bunca ekonomik krize rağmen yüksek bütçeli bir kültür festivali düzenliyor. Festival’e Türkiye’de tanınan popüler ve yoz kültürü temsil eden sanatçılar davet edilirken Kürt sanatçılara yine yer verilmedi.
Taşınmazlarını satmıştı
Erxenî Belediyesi seçim öncesi, 3 parseli konut alanı olmak üzere 9 adet taşınmazı satılığa çıkarmıştı. Açık artırma usulü ile yapılan ihalede Belediyenin 9 parsel arazisi deprem gerekçesiyle satılmıştı. Seçimden sonra da satışlara ara vermeyen belediye bünyesindeki 6 parsel arsayı satışa çıkarmıştı. Arsalardan 4’ü Çukurdere, 2’si ise Şirinevler Mahallesi’nde bulunuyor.
Getirilen sanatçılar lümpen sanatçılardır
Konuya dair görüştüğümüz kayyum gerekçisi yapılan yargılandığı dava da beraat eden ancak görevine yine iade edilen Ahmet Kaya, Erxani Belediyesi’nin bunca ekonomik kriz içerisinde yaptığı festivalin hizmet olmadığını, kültürel kırım ve soykırım olduğunu söyledi. Belediyenin yaklaşık 60 Milyon TL’e borç içerisinde olduğunu hatırlatan Kaya, “Bunca borca rağmen yapılan bu festival kültürel soykırımdır. Getirilen sanatçıların hepsi lümpen sanatçılardır. Hiç birisi, bu halkın değerlerine katma değer katmıyor. Bu halkın değerleri ile uyuşmayan bir festival. Belediye son dönemde bu tür festivaller yaparak kültürel soykırıma öncülük ediyor. Erxenî halkına sorun bu festivali, hiç kimse bu festivali onaylamayacağını söyledi” diye konuştu.
Belediye şeffaf değil
Kaya, festivale ne kadar para harcandığını öğrenmek için belediyeyi aradığını ancak belediyenin üç maymunu oynama devam ettiğini söyledi. Belediye’nin hiçbir şekilde ne gelir gider tablosu ne de bilançoları halka paylaşmadığını hatırlatan Kaya, “Belediye şeffaf davranmıyor. Hiçbir şekilde gelir gider tablolarını paylaşmıyorlar. Bizim zamanımızda belediye bütçesi artıdayken şimdi ise yaklaşık 60 Milyon bir borcu olduğu söyleniyor. Kaynak sıkınıtısı gerekçesi ile gayrimenkul satıyor
Bu festivale ne kadar para verildi. Hangi sanatçı ne kadar para aldı bilmiyoruz. Son dönemde ilçeye hizmet etmeyen belediye, ‘festival yaptık’ diyerek hizmet ürettiğini iddia ediyor. Bu festivalde ‘şu sanatçı bu kadar para istedi’ denilerek, belediyeden para almanın başka bir yoludur” dedi.
Kaya, son olarak bu tür festivallerin kültürel soykırıma hizmet ettiğini halkın bu festivallere itibar etmemeleri gerektiğini söyledi.