BES üyeleri zamlar ve vergilere karşı birçok ilde eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada krizin faturasının halka kesildiği belirtildi
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri, seyyanen yapılan 8 bin 77 TL zam ve tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmesi, 3600 ek göstergeden yararlanamayan memurlara haklarının verilmesi ve ekonomik kayıplara kalıcı çözüm getirilmesi eylemdeydi.
Zamların faturası halka kesildi
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, siyasal iktidarın seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmemek için her türlü hileye başvurduğunu belirterek Katma Değer Vergisi (KDV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) artışla, harçların fahiş oranlarda artırılmasıyla seçim vaatlerinin yükünün işçiler, emekçiler ve yoksul halka yıkıldığını vurguladı.
Bu tabloya son vermek adına genel grev çağrısı ile hareket edileceğini ve iş yerlerinde eylemlerin artacağını anlatan Güven, “Haklarımız için, yoksulluk ve yolsuzluk düzenine karşı tüm emekçileri ve mesai arkadaşlarımızı, sendikaları ve emek ve demokrasi güçlerini birlikte direnmeye, mücadeleye çağırıyoruz” dedi.
Yapılan açıklamada talepler ise şu şekilde sıralandı:
“*Dolaylı Vergiler (KDV, ÖTV) ve Gelir Vergisi’nde yapılan fahiş artışlar başta akaryakıt, doğalgaz olmak üzere zamlar acilen geri alınmalıdır.
*Deprem Vergisi ve toplanan yardımlar depremzedelere eşit ve adil bir şekilde ulaştırılmalıdır.
*Vergi alınacaksa bu yıl için 1 trilyon vergi indirimi yapılan sermaye kesimine servet vergisi getirilmelidir.
*Gelir Vergisi yüzde 10’a düşürülerek sabitlenmelidir. Tüm emekçilere yoksulluk sınırını aşan bir temel ücret verilmelidir.
*Kök maaş uygulaması derhal kaldırılmalıdır. Seyyanen, ilave gibi hangi ad adı altında olursa olsun tüm ek ödemeler taban maaşa eklenmelidir.
*İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır.
*Küçük esnafın kredi borçları silinmeli, iklim krizi nedeniyle çiftçinin yaşadığı zararı karşılanmalıdır.
*Anayasa’ya aykırı olarak TBMM’de bütçe hukukuna göre düzenlenmeyen hukuksuz ek bütçe derhal geri çekilmelidir. Tüm halk kesimlerinin karar alma sürecine katıldığı halk için bütçe oluşturulmalıdır.
*Acilen adil bir vergi düzenine geçilmelidir. Çok kazanandan çok az, kazanandan az kazanandan az vergi alınmalıdır. ”
İZMİR