CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 37,6’sı olan 32 milyon 150 bin kişi yoksulluk, nüfusun yüzde 60,4’ü olan 51 milyon 600 bin kişi de açlık sınırının altında yaşıyor
Gün aşırı gelen zamlarla birlikte açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarken, yoksullaşan nüfus oranı da giderek yükseliyor. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından hazırlanan rapor da yaşanan kriz ve yoksulluğu gözler önün serildi.
Türkiye 72’inci sırada
BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri· Ağı (Sustainable Development Solutions Network-SDSN) 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu hatırlatılan açıklamada, 166 ülke arasında Türkiye’nin 72’inci sırada olduğu belirtildi.
51 milyon açlık sınırında
Raporda şunlar denildi: “Nüfusun yüzde 37,6’sının, yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i, yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin, yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi.”
Sosyal devlet gereği insan hakları korunmalı
Yoksulluğun insan hakları ihlali olduğu vurgulanan raporda, ” Sosyal devlet gereği olarak, her bireyin ‘insan haklarına’ uygun şekilde yaşaması ve bu ihlallerin önlenmesine yönelik bir çalışma yapılmalıdır” denildi.
Yetersiz beslenme yaygın
Raporun devamına BM verileri hatırlatılarak, “BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nun Sıfır Açlık hedefine yönelik verilere göre, Türkiye’nin yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2,5. Beş yaş altı çocuklarda bodurluk prevalansı yüzde 5,5. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), 6 Haziran 2022 tarihinde gerçek zamanlı veri paylaştığı ‘Açlık Haritası’na göre, 92 ülkede toplam 866 milyon kişi yeterli gıda tüketmediğini açıkladı. Haritaya göre, 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’nin 14,8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor. TNSA’nın 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı araştırma ise beş yaş altı çocukların yüzde 6’sı bodur ya da yaşına göre çok kısadır. Bu durum, kronik kötü beslenmeyi işaret etmektedir” denildi.
Çocukların yüzde 42’si süt içemiyor
Raporda ayrıca, Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporu’nda yer alan bilgilere de yer verilerek, süt ve süt ürünlerine erişemeyen çocuk oranın yüzde 42,2’i, her gün ekmek ve makarna gibi tahıl ürünleri tüketmek zorunda kalan çocukların oranın ise yüzde 62,4 olduğu ifade edildi. Yine meyve tüketmeyen çocukların yüzde 49,5, sebze tüketmeyen çocukların oranın yüzde 67 ve et, balık ve tavuk tüketemeyen çocukların oranın ise yüzde 87,3 olduğu belirtildi.
HABER MERKEZİ