PKK Lideri Abdullah Öcalan, tüm sorunların çözümü için ‘Toplumsal Lozan’ önerisinde bulunarak, hem Kürtlerin hem de Türklerin kazanmasının Lozan’ın güncellenmesinden geçtiğini vurgulamıştı
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından ulus devletlerin “barış” adı altında imzaladığı ve Kurdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması, yüzüncü yılına girdi. Osmanlı Devleti’nin yıkıntıları, Lozan Antlaşması’nın temelleri üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti, geçen yüzyılda Kürtlere dönük imha ve inkar konseptini uygulaya geldi. Ulus devletlerin soykırım politikalarına karşı yüzyıldır direnen Kürtler, yüzüncü yılında kendi Lozan Antlaşmalarını yapma arayışında. Kürt’ün imha ve inkarının başlangıcı olan antlaşmanın imzalandığı Lozan’da başlayan, ulus devletler arasında pay edilen Kurdistan parçalarında devam eden konferans ve çalıştaylarla Kürtler “Toplumsal Lozan” için çalışmalarını sürdürüyor.
Kürtler için eksik kaldı
Lozan’ın Türkler açısından tamamlandığını ancak Kürtler için eksik kalındığını belirten PKK Lideri Abdullah Öcalan, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde avukatlarıyla yaptığı görüşmelerde sık sık Kürtlerin Lozan’ı güncellemesi gerektiğinin altını çizerek, ‘Toplumsal Lozan’ın önemine değindi; bunun tüm sorunların çözümü olduğunu, Kürtlerin de Türklerin de kazanacağının altını çizdi. Abdullah Öcalan, “Kürtlerin Lozan’ı” vurgusunda bulunduğu 3 Aralık 2008 tarihli görüşmede, “Sevr Antlaşması’nı İngilizler dayattı, ben Sevrci değil, Lozancıyım. Lozan’a gidilirken iki Kürt milletvekili götürülmüştü. Orada ‘Türklerin ve Kürtlerin temsilcisi olarak buradayız’ denilmişti ama gereği yapılmadı. Türkler açısından Lozan tamamlanmıştır. Kürtler açısından bugün tamamlanması gerekiyor. Ben buna İkinci Lozan veya Lozan’ın tamamlanması süreci diyorum. Lozan’ın tamamlanması cumhuriyetin demokratikleşmesiyle olacaktır” dedi.
Kürtlerin hakları tanınmalı
Misak-ı Milli ve Lozan’ın güncelleştirilmesi gerektiğini belirten Abdullah Öcalan, 14 Ocak 2009 tarihli görüşmede, “Misak-ı Milli güncelleştirilebilir derken Irak’taki ya da başka yerdeki toprakların Türkiye’ye katılmasını kastetmiyorum. Misak-ı Milli, o zaman şu an Irak’taki toprakların bir kısmını Süleymaniye’ye kadar kapsıyordu. Musul-Kerkük 1926’da İngilizlerin müdahalesiyle Irak’a bağlanıyor. Parmak kadar bir ada ülkesi olan İngiltere, tüm dünyayı parmağında oynatıyor. Bugün de İngiltere, dünya siyasetine egemendir. Sykes-Picot anlaşmasının da gündemleştirilmesi lazım. Kasrı Şirin Antlaşması’nın da güncelleştirilmesi lazım. Kasrı Şirin Antlaşması da o zamanki feodaller tarafından yapılmıştır. Lozan Antlaşması’nın altında Kürt milletvekillerinin de imzası bulunmaktadır. Lozan Kürtler açısından eksik kalmıştır. Misak-ı Milli Kürtler bakımından eksik kalmıştır. Bugün bunların demokratik çözüm ve yöntemlerle tamamlanması, Kürtlerin haklarının tanınması lazım” diye konuştu.
Kürtler oyuna gelmemeli
Abdullah Öcalan, 28 Ocak 2009’da avukatlarıyla yaptığı görüşmede milliyetçiliğin çözüm olmadığını ifade ederek, “Bütün kesimler bir arada yaşayarak, kendi sorunlarını kendi aralarında çözebilir. Her kesim, Arap, Kürt, Türk, Sünni, Alevi, Êzidî, kısaca tüm kültür ve inançlar kendini bu aygıt içinde temsil ederler, temsiliyet imkânı bulurlar. Asıl önemli olan demokrasidir. Demokrasi zenginliktir. Gerçek bir demokrasi beraberinde zenginliği getirir, barışı getirir, sağlıklı bir çevreyi getirir. Kadın için de böyledir. Türk ve Kürt halkı birlikte yaşayabilir, doğru olan da tarihsel olan da budur, adil olan da budur. Bu demokrasidir. İngiltere’yi bu kadar zengin ve güçlü yapan demokrasisinin güçlü olmasıdır. Ancak başka yerlerde bunu yapmıyorlar, tekelciliği uyguluyorlar. Para ve milliyetçiliği kullanıyorlar. Diyarbakır’da, Bitlis’te, Van’da kurdukları birkaç holding üzerinden Kürtleri kendi etrafında toplamaya çalışarak, Kürtleri denetim ve baskı altında tutuyorlar, demokratik taleplerin önüne geçiyorlar. Ben bu konuda Kürtleri uyarıyorum, bu oyunlara gelmesinler. Halka da bunlar iyi anlatılmalıdır” dedi.
Lozan’ın Kürt ayağı
Kürtlerin kendi Lozanlarını tartışarak Ortadoğu’da barış ve demokrasinin önünü açabileceğini dile getiren Abdullah Öcalan, 4 Şubat 2009 tarihli görüşmede, “Lozan sürecinde Kürtler Cumhuriyetle birlikte hareket ettiler. Bu dönem de Lozan’ı yeniden inşa ederek yarım kalan Kürt ayağını tamamlamalılar. Bu da Kürtlerin demokratik özgürlüklerinin, haklarının tanınması, anayasal-yasal güvenceye alınmasıyla olur. Kürtler bunun için çalışmalıdır” diye önerdi.
Demokratik cumhuriyet
Abdullah Öcalan, 27 Mart 2009 tarihli görüşmede cumhuriyetin Lozan ile kurulduğunu hatırlatarak, Demokratik Cumhuriyet’in de “Kürtlerin Lozan’ı” ile kurulabileceğini vurguladı. Demokratik Cumhuriyet’in demokratik uzlaşı olduğunun altını çizen PKK Lideri Öcalan, “İki halkın uzlaşısı demokrasiyi getirir. Cumhuriyetin kurulması ne kadar önemliyse, cumhuriyetin demokratikleşmesi de cumhuriyetin kurulması kadar önemli ve anlamlıdır. Kürtlerle Türklerin stratejik ortaklığıdır; iki toplumun bir arada yaşaması, hatta kardeş olmasıdır. Bu yapılırsa, Ortadoğu’da öncü bir rol oynanır. Kürtler demokratizmi sağlarsa, demokratizm tüm Ortadoğu’ya yayılır” diye belirtti.
‘Toplumsal Lozan’ önerisi
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 1 Temmuz 2009’da, tüm sorunların çözümü için “Toplumsal Lozan” önerisinde bulunarak, şu çağrıda bulundu: “1920’lerdeki Lozan, ulusal Lozan’dır. Bu Lozan’la, cumhuriyet kuruldu. Bu cumhuriyet bugüne kadar demokratikleştirilmedi, şimdi demokratikleştirilmeye ihtiyacı var. Bu nedenle Toplumsal Lozan diyorum. Bu toplumsal Lozan’la, toplumun tüm kesimleri demokratikleştirilecek. Bugün bunun zemini de vardır. Ancak çok çalışılması gerekiyor. Bunun derinliğine iyi anlaşılması lazım. Kürtler Toplumsal Lozan’a iyi hazırlanmalıdır. Bu Toplumsal Lozan’la Kürtler demokratikleşmenin öncülüğünü yapacak. Kürtler, toplu halde, toplum olarak bir savaşa hazırlanır gibi Toplumsal Lozan’a hazırlanmalıdır.”
Halklar kazanacak
Abdullah Öcalan, Lozan’ın güncellenmesiyle Kürtlerin de Türklerin de kazanacağını belirterek, 17 Mart 2010’da avukat görüşmesinde, “Lozan’ın güncellenmesi demokratik ulus, demokratik cumhuriyet, demokratik vatandır. Ben bu temelde buradan demokratik çözüm için, barış için çok çabaladım. Ama çabalarım ortada kaldı. İyi anlatılırsa Türk halkının yüzde 90’ı bu sürece gelir. Sorumluluk alınmalıdır” dedi.
Lozan için beş ilke şartı
Abdullah Öcalan, Kürtlerin Lozan’ın güncelleştirilmesi için konferans ve çalıştaylarla ilkeler etrafında tartışması gerektiğinin altını çizdi. PKK Lideri Öcalan’ın “Beş İlke Şartı” şöyle: “Savaş ve Barış ilkesi: Savaş neyi getirir neyi götürür, ne anlam ifade ediyor? Barış neyi getirir neyi götürür, kime ne kazandırır? Barış nasıl sağlanır? Bunların açıklığa kavuşturulması lazım. Birlik ilkesi: Türkiye’deki Kürtler, İran’daki Kürtler, Suriye ve Irak’taki Kürtler kendi aralarında bu durumu tartışırlar. Bu, Kürtlerin kendi aralarındaki birliktir. Bulundukları devletin sınırlarına karşı değildir. Türkiye’deki Kürtler, Türkiye’yle sorunlarını demokratik şekilde çözme yöntemini tartışırlar. İran’daki Kürtler, İran’la kendi sorunlarının demokratik çözüm yöntemini tartışırlar. Ancak Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Kürtler, kendi aralarındaki ilişkilerini ve birliklerini kurarlar. Bu durum o devletlere karşı değil, Kürtlerin kendi demokratik konfederal sistemlerinin kurulmasıdır. Burada çözüm ulus-devlette değil, ulus-devlet çözümsüzlüktür. Büyük Kurdistan çözüm değil, kan gölüne dönüştürür. Küçük Kurdistan da çözüm değil. Çözüm olan demokratik konfederalizm ilkeleri çerçevesinde örgütlenmektir. Demokratik ilkesi: Bu ilkenin uygulanması şudur; Kürtlerin haklarının ve örgütlenmelerinin önündeki bütün engellerin kaldırılmasıdır. Anayasal, yasal bütün engellerin kaldırılıp demokratik dönüşümün hayata geçirilmesidir. Kültürel Haklar ilkesi: Kürtlerin kültürlerinin bir bütün olarak tanınması ve hayata geçirilmesidir. Bütün bu ilkelerin açıklığa kavuşturulması lazım. Bunların ne anlama geldiği, bunların sınırlarının ne olduğu hepsi belirlenmelidir. Demokratik Siyaset İlkesi eklenebilir. Sosyal Şart da ileri sürülebilir. Sosyal, eğitim ve ekonomi de ilke şartı olarak bunlara eklenebilir.”
Kaynak: MA