Çukurova bölgesinde bir çok şehir merkezinin içinden geçen sulama kanallarında güvenlik önlemi alınmadığı için boğulma vakaları arttı
Kavurucu sıcakların hakim olduğu Çukurova Bölgesi kentlerinde boğulma vakaları artıyor. Son bir hafta içerisinde 3 çocuk, Mersin’in Tarsus ilçesinde su kanallarında boğuldu. En son 8 Temmuz’da sulama kanalına giren 7 yaşındaki Efrahim Kızıltaş yaşamını yitirdi. Mersin ve Adana gibi kentlerde sulama kanallarının yerleşim yerlerinin içinden ya da yakınından geçmesi söz konusu ölümlerin artmasına sebep oluyor. Serinlemek için alternatif havuzların bulunmaması çocukları sulama kanallarına girmesine ve buralarda boğulmalarına neden oluyor.
Gerekli önlemler alınmalı
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Tarsus İlçesi Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Muhittin Borlukan, kanallarda boğularak artan ölümlerin durdurulması için önlem alınması konusunda yetkililere başvuruda bulunsa da gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. Tarsus’ta Mithatpaşa, Bağlarbaşı, Gazipaşa ve Fahrettinpaşa mahallelerinde sulama kanallarının bulunduğunu aktaran Borlukan, “Bu su kanallarının geçtiği her mahallede çocuklar sıcaklardan dolayı burada yüzmeye çalışıyor. Kanalların sadece bir tarafında bariyerler olurken mevsimlik işçilerin yaşadıkları çadır bölgelerinde bulunan kanallarda ise hiçbir bariyer ya da levha yok. 20 yıldır muhtarlık yapıyorum her yaz döneminde yetkilere önlem alınması konusunda bilgilendirme yapmamıza rağmen kimse yanaşmıyor. Devlet Su İşleri’ni (DSİ) arıyoruz, Tarsus Belediyesi’ne yönlendiriyor; Tarsus Belediyesi’ni aradığımızda kendi işleri olmadığını söyleyip DSİ’ye yönlendiriyor, kimse mesuliyet kabul etmiyor. Kanalların içi içler acısı kimse temizlemeye de yanaşmıyor” diye anlattı.
Yüzme havuzları yapılmalı
Kanalların başında sadece uyarı levhalarının yazılı olduğunu fakat 6-7 yaşlarındaki çocukların okuma yazma bilmediklerinden kaynaklı bu kanallara girip boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Borlukan, “Bu çocuklar okuma yazma bilmiyor, levhaları anlayamaz. Bu çocuklar için farklı alternatifler kurulsa bu kanallara mecbur kalmayacaklar. Özellikle yaz dönemlerinde belediye mahallede her gün açık olacak şekilde bir spor tesisi kursa, içerisinde yüzme havuzu ve farklı spor etkinlikleri yapsa, bu çocuklar orada enerjilerini attıktan sonra bu kanallara girme ihtiyacı duymayacaktır. Kanallar için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor” çağrısında bulundu.
Önlemler alınmazsa ölümler artacak
Konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını belirten Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan ise, Tarsus’ta yerel yönetimlerin su kanallarında gerekli önlemleri almadığını belirterek, “Su kanallarının bir tarafında 1 metrelik bariyerler var, diğer tarafında hiçbir şekilde herhangi bir bariyer ya da uyarı levhaları yok. Muhtarlarla yaptığımız görüşmelerde resmi makamların topu birbirlerine attığını görüyoruz. Bu konuyu hem meclis gündeminde hem de belediyeyle görüşeceğiz. Mersin tarım kenti, bu kanallarla ilgili gerekli önlem alınmazsa bu ölümler devam edecek. Tarsus Belediyesi, bu çocukları, bu kanallara mahkum ediyor. Derhal gerekli önlemler alınmalı” ifadelerini kullandı.
Konu hakkında bilgi almak için aradığımız Tarsus Belediyesi ve Sulama Birliği, telefonlara yanıt vermezken, Devlet Su İşleri (DSİ) ise, konunun kendileriyle alakalı olmadığını belirtti.
MERSİN