Yaşanan ekonomik krizden dolayı zamlanan faturalarını ve kiralarını ödemekte zorlandıklarını belirten Ataşehir esnafı, “Bunlar son demlerimiz. Bu kriz çok ağır” dedi.
Ülkede yaşanan ekonomik kriz birçok esnafı etkilemeye devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Servet Karaduman’ın haberine göre, Ataşehir’in Yeniyol Mahallesinde esnafların çoğu iş yapamamaktan ve günü siftahsız kapatmaktan dert yanıyor. Emekli olmasına rağmen ek iş yapan vatandaş ise, ek işle bile bugünün koşullarında geçinemediğini söylüyor.
‘Emekli maaşıyla geçim sağlamak imkansız’
Tütüncü dükkanı işleten Yusuf Kara, emekli maaşıyla geçinemediği için bu işi yaptığını belirterek, “Kira, elektrik ve su gibi ödemek zorunda olduğumuz şeyleri ödemekte güçlük çekiyoruz. Emekli maaşı bir asgari ücret kadar. Dört çocuğum var. Dolayısıyla emekli maaşıyla öğrenci okutmak, ev geçindirmek imkansız. Hele de her şeye bu kadar zam gelmişken çok zor” diye belirtti.
‘Sürekli ödemeler aksıyor’
Kuaför işletmecisi Birsen Taşkıran, 30 yıldır kuaför salonu işlettiğini ifade ederek, “Gördüğünüz gibi salonum bomboş. Haftada bir gelen müşterim ay da bir geliyor. Çünkü artık müşterilerimin çoğu burada yapacakları işlemleri evde yapıyor. Gelen zamlardan kaynaklı herkes kendinden kısmaya başladı. Bu da bizi zora soktu” diye konuştu. Giderleri karşılamakta güçlük çektiklerine değinen Taşkıran, “Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar bizi ciddi anlamda etkiliyor. Sürekli ödemeler aksıyor ve cezalı ödüyorum. Faturaların dışında malzemelerimize çok zam geldi. Önceden 200 TL’ye aldığım malzemelere şuanda 400 TL veriyorum. Bu gidişle 30 yıllık kuaför salonuma iflas bayrağını dikebilirim” diye belirtti. Erkek kuaförü Azmi Tulunay ise, “Cebindeki paranın hükümet politikasından kaynaklı değersizleşmesine alkış tutun bir millet dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir” dedi.
‘Böyle giderse dükkanı kapatacağım’
Yurttaşın et alamadığını vurgulayan kasap esnafı İmam Hüseyin Çelik, “Satışlarımız yüzde 60 civarında düştü. 18 liraya aldığımız plastik tabaklar 49 TL oldu. Poşet zamlandı. Elektrik zamlandı. Şuan kiramızı ödeyemiyoruz. Vatandaş gelip 5-10 TL’ye kıyma alıyor. O kadar zor durumdayız ki akşama kadar gelip oturup geri gidiyoruz. Bir dükkânımı kapattım. Böyle giderse burayı da kapatmak zorunda kalacağım. Daha önceden 10 kişinin çalıştığı bir yer iken burası şuan ben tek çalışıyorum. Anlayacağınız durumlar çok kötü” ifadelerini kullandı.
‘Bu kriz çok ağır’
Lokanta işletmecisi Rahmi Çelik ise, doların yükselmesiyle beraber her müessesinde 3-5 eleman çıkarmak zorunda kaldığını söyleyerek, “Bütün gıda ürünlerine zam geldi. Bir porsiyon yemek yanına da bir içecek 30-40 TL tutuyor. Kimsenin buna gücü yok. O sebepten dolayı yiyemiyorlar. Herkes geçim derdinde. İnsanlar ev kirasını mı faturaları mı ödesinler. Yoksa karınlarını mı doyursunlar. Bunlar son demlerimiz. Bu kriz çok ağır” diye aktardı.
‘Herkes rahatsız’
Kıt kanaat geçindiklerini dile getiren emekli Cahit Kolçak da, “Bugün kira vermediğim halde böyle geçiniyorum. Hiçbir sosyal aktiviteden yararlanamıyoruz. Sadece günü birlik yaşamımızı sürdürmek için uğraşıyoruz. Bundan herkes rahatsız olmasına rağmen kimse siyasi iktidara toz kondurmuyor. Hiçbir şeye zam yapmadık diyorlar. Bunların hepsi yalan. İki aydır biz ekmeği zamlı alıyoruz. Doğalgaz, elektriğe ve suya zamlar yapıldı. Çıkıp televizyondan diyorlar ki ‘yılbaşına kadar zam yapmayacağız.’ Zaten şunun şurasında yılbaşına iki ay kaldı. Ki her şeye zam yaptılar. Emeğine sahip çıkmayan ve bunlara duyarsız kalan bir halk görülmemiş bir şeydir ama maalesef böyle bir ülkedeyiz” şeklinde konuştu.