Artan un ve ekmek fiyatları nedeniyle halk yeniden değirmenlere yöneldi. Yıllardır değirmen işleten Abdullah Kaynak, “Halkımız eğer 70-80 kilometre mesafeden geliyorsa bunun tek sebebi mecburiyettendir” ifadelerini kullandı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Hamza Gündüz’ün haberine göre, Hakkari’de un torbası 130, ekmek fiyatı 1 buçuk TL’ye çıkınca kullanılmayan değirmenler yeniden çalışmaya başladı. Özelikle dar gelirliler değirmenin yolunu tutarken, Çukurca’ya bağlı Narlı köyünde yıllardır değirmen işleten Abdullah Kaynak, talebi karşılamakta zorlandığını söyledi. Ekmek ve un fiyatlarının artmasıyla dar gelirli ailelerin tekrardan değirmeni tercih ettiğini ifade etti.
Yaşam şartları geçmişe götürüyor
Ailesinden kalma yaklaşık yüz yıllık taş değirmende geçimin sağlayan Kaynak, “Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, halk 50 yıl 100 önceki yaşamlarına geri dönüyor. Bunun da başlıca sebebi yaşam şartlarıdır. Alım gücü kalmadı ve insanlar geçinemiyor. Ellerinde kalan tek şey, topraktan elde edecekleri ürünlerdir. Bu yüzden herkes nerede imkan bulursa ekine yöneliyor ve bununla geçinmeye çalışıyor” diye konuştu.
‘Günde 200 kilo un öğütüyorum’
Kent merkezi dahil her taraftan buğday öğütmeye gelindiğini dile getiren Kaynak, “Bölgede çok sayıda değirmen olmasına rağmen bir çoğu işleyemez durumda. Ben yaklaşık yüz yıldır ayakta tutabildiğimiz babamdan kalma değirmeni işletmeye devam ediyorum” dedi. Halkın çok farklı yerlerden değirmene geldiğini ve 70- 80 kilometre uzak köylerden geldiğini söyleyen Kaynak şöyle devam etti: “Halkımız eğer 70-80 kilometre mesafeden geliyorsa bunun tek sebebi mecburiyettendir. Kasım ve mayıs aylarının dışında kalan aylarda un öğütüyorum. Bu ekonomik krizde halka yardımcı olmak için 24 saat değirmeni açık tutuyorum. Günde 200 kilo un öğütüyorum” Remziye Kayak ise 24 saat değirmenin açık olmasından dolayı işlere yardımcı olduğunu söyledi.
Unun fiyatı 130 TL’ye dayandı
Değirmene buğday getiren Ramazan Deniz adlı köylü ise, şunları dile getirdi: “Köylerimiz çok bereketli. Burada susam, mısır, buğday, arpa, pirinç ve benzeri birçok ürün ekiyoruz. Hayat o kadar pahalılaştı ki artık nasıl geçineceğimizi bilemiyoruz. Çukurca merkezinde fabrika ununun fiyatı 130 TL’ye dayandı. Ne bir maaşımız var ne de ekonomik durumuz. Bu yüzde ektiğimiz buğdayı değirmene getirerek maliyeti aza indiriyoruz.”