Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaacılık’a kayyum atanması kararına ilişkin yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Gazetenin avukatları kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak
Çağdaş Kaplan
Kapatılan ve kayyum atanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbacılık’ın avukatlarının kayyum kararına karşı yaptığı itiraz İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
Avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu ve Özcan Kılıç tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren mahkeme ret kararında, “El koyma ve kayyum atama kararını değiştirecek herhangi bir somut delil yok” ifadeleriyle her iki basın kuruluşu için verilen kararın yerinde olduğunu savundu. Bu kararın ardından avukatlar kayyum kararını Anayasa Mahkemesi’ne götürme kararı aldı.
Gazetemize konuşan avukat Ramazan Demir, kararı AYM’ye taşıma gerekçelerini şöyle anlattı: “Kayyum kararı sansürün ta kendisi olup, muhalif basını susturma ve cezalandırma amacı taşımaktadır. Bir gazeteye bu şekilde el konulması ve kayyum işlemleri ifade özgürlüğü hakkı ile birlikte mülkiyet hakkının ihlali anlamına da gelmektedir. Bütün bunların siyasi bir amaçla Kürt medyasına yönelik olduğu ortadadır. Aynı zamanda bu karar ‘Hakların kısıtlanmasının sınırları’ ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. Maddesine’de aykırıdır. Tüm bu nedenlerden kaynaklı AYM’ye başvuruyoruz. Basın organlarına getirilen kısıtlamaya ilişkin itirazların acil olarak incelenmesi gerekir.”
Ne olmuştu?
Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve gazeteyi basan Gün Matbaası’na 29 Mart günü polis baskını yapılmış ve her iki kuruma da kayyum atanmıştı. Yapılan operasyonla gözaltına alınan 23 kişiden aralarında matbaa sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 21 kişi ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul ile İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.