Karacadağ’ın ve bazalt taşının sırrını veren Lav yolu, hem geçmişe ışık tutuyor hem de eşsiz güzelliği ile büyülüyor
Selman Çiçek/Amed
Amed’in Çınar ilçesi kırsal Ovabağ Mahallesi’nden başlayan 10 kilometrelik Lav yolu, bir yandan eşsiz güzelliği ile bir yandan bazalt taşın kaynağı hali ile merak uyandırıyor. Yaklaşık 100 bin yıl önce patlayan ve Karacadağ’dan akan lavların oluşturduğu yol, 100 bin yıl önce yaşanan tarihi yeniden canlandırıyor.
Amed ve Riha arasında yer alan 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ, etrafına saçtığı lavlarla 10 bin kilometrekare alanı ile Akdeniz çevresinin en geniş taban alanına sahip volkanlarından biri. Adımladığınız Lav yolunun her santimi bize geçmişe ışık tutarken bir kentin mimarisine de neden olan bazalt taşın sırrına da ulaşmış oluyoruz. Amed’in tarihi surları başta olmak üzere Sur ilçesinde birçok yapıya ana malzemesini veren bazalt taşın sırrının kaynağını buradan öğrenebilirsiniz. 100 bin yıl önce patlayan volkanın izlerini bugün canlılığını korumuşçasına izleyebilirsiniz.
Lavların oluşturduğu yeraltı mağaraları
Karacadağ 100 bin yıl önce geniş bir alana püskürse de lav yolunda yürüdüğünüzde püskürtmenin her anının yeni olmuş gibi hissediyorsunuz. Sadece alana yayılan lavlarla bir yolculuk sizi beklemiyor, yeraltına açılan kapılarla lavların oluşturduğu mağaralar eşsiz güzelliği ile insanı büyülüyor. Yeraltı mağaralarına indiğinizde güneşin taşlara vurması ile birlikte yüzyıl önce lavların yüzey üzerindeki hareketlerini görmek mümkün.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Karacadağ ve Lav yolu, aynı zamanda birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Çevre köylerde yaşayan insanların, yaz aylarının misafiri olan leylekler için bazalt taşlardan oluşturdukları evler, taşın sırrını bir kez daha gözler önüne seriyor.