Diyarbakır Kampüs Cezaevi’ni ziyaret eden ÖHD, İHD ve TUAY-DER hazırladıkları raporu açıkladı. Buna göre, keyfi uygulamaların yaygınlaştığı cezaevinde kelepçeli muayeneden, kıyafet yasağına kadar birçok hak ihlali yaşanıyor
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Amed Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ziyaret ettikleri Diyarbakır Kampüs Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu sundu.
Dayanışmaya izin yok
Amed Barosu Adli Yardım Binası’nda yapılan açıklamada rapora dair bilgi veren Amed Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Adile Salman, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşananlara dair, kadınların kendi aralarında yardımlaşmalarına engel olduğunu ifade ederek, “İhtiyaçlarının karşılanmasına izin verilmeyerek mağduriyete yol açıldığı, birçok odada buzdolabı, televizyon vb. eksikliklerin bulunduğu ve bu ihtiyaçları karşılamaya maddi olarak imkânlarının el vermediğini, keyfi olarak da depolarda eşyaların tutuluyor” dedi
Avukat adıl altında istihbarat ile görüş
Tutukluların avukat adı altında istihbarat üyeleri oldukları iddia edilen kişilerle görüştürüldüğünü ifade eden Salman, “İstihbarattan gelen kişilerle görüşmeyi kabul etmediklerini idareye bildiren mahpuslara ‘avukatınız geldi’ şeklinde yanıltıcı bilgi verilerek zorla görüşme dayatılıyor. Kurum müdürüne sorunlarını koğuş olarak aktarmak için talepte bulunulmasına karşın tek kişi ile görüşmenin kabul edildiğini ve bu uygulama taleplerin iletilmesinde eksikliklere sebebiyet veriyor” dedi.
Kelepçeli muane dayatılıyor
Koğuşlarda yapılan genel aramalarda tutsakların insan onuruyla bağdaşmayacak muamelelere maruz bırakıldığına dikkat çeken Salman, tutukluların revire çıkmakta dahi sorun yaşadığını ifade ederek, tutukluların aktarımını şu şekilde iletti: “Hastane sevklerinin geç yapıldığı, jandarma birimleri tarafından tedavi için hastaneye götürülen mahpuslara çift kelepçe uygulandığı belirtildi. Mahpusların sığamayacağı darlıkta olan tekli ring aracı ile sevkleri yapılıyor, hastanelerde ve revirde kelepçeli muayene yapılıyor, sevk esnasında tacize varan aramalara maruz kaldıkları, itiraz etmeleri sebebiyle de mahpusların disiplin cezası aldıkları kaydedildi.”
Belli gazeteler veriliyor
Kitap ve gazetelerin tutuklulara verilmediğini belirten Salman, sadece belli gazetelere izin verildiğini ve gazetemiz Yeni Yaşam ile Evrensel gibi gazetelere erişimin engellendiğini vurguladı.
Cezaevinde şalvar yasaklı!
“Aile görüşlerinde cezaevine ait fotoğraf makinesiyle çekilen fotoğrafların görüş esnasında ailelere verilmesine izin verilmediğini” belirten Salman, “Şalvarın cezaevinde yasaklı kıyafet olarak belirlendiği… Posta yolu ile mahpuslara gönderilen kıyafetlerin teslim alınabilmesi için eski kıyafetlerin aileye görüş esnasında teslim edilmesi gerektiği; eski kıyafetlerin depoya bırakılmasına izin verilmediği bu sebeple görüşe ailelerin gelmemesi durumunda yeni kıyafetlerin kendilerine teslim edilmediğini” ve yine özellikle kantin fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirtti.
Ziyaretçi bebeğin tişörtüne yasak
Yine tutukluların 3’üncü kişi olarak 3 kişilik sahip oldukları ziyaretçi haklarına rağmen ziyaretçi kabul edilmediğini belirten Salman devamında şunları dile getirdi: “Ziyarete gelen ailelerin arama sırasında keyfiyete varacak şekilde zorluklar çıkarıldığı, bu sebeple aynı anda görüşe gelemedikleri, kimisinin görüş bitimine az bir süre kala girebildiği belirtilmiştir. Görüşçülerin kıyafetlerine renk kısıtlamasının getirildiğini aktaran mahpuslar, 4 aylık bebeğin bir daha yeşil renk tişört ile getirilmesi halinde görüşüne izin verilmeyeceği uyarısına belirttiler. Ağır hasta mahpuslar, hastalıkları sebebiyle yaşamlarını tek başlarına idame edememelerine rağmen ATK’nin hazırladığı raporlar gerekçe gösterilerek tahliye edilmediği ifade edilmiştir. Şefika Kandar isimli 63 yaşındaki mahpusun ayaklarında platin olduğu, alzhemer hastalığının olduğu, merdivenleri dahi tek başına çıkamadığı belirtilmiştir. ”
Raporun devamına buradan ulaşılabilir.
https://ihddiyarbakir.org/Content/uploads/88f171c8-a21e-4b59-8436-ea93c35875d8.pdf
AMED