CFWIJ tarafından açıklanan hak ihlali raporunda, 2023 yılının ilk 3 ayında 145 kadın gazetecinin saldırıya uğradığını ve 100 kadının cezaevinde olduğunu belirtildi
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 2023 yılının ilk 3 ayında kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu yayımladı. Bna göre, yılın ilk üç ayında 145 kadın gazeteci saldırıya maruz kaldı. 24 kadın gazetecinin fiziksel saldırıya, 23 gazetecinin ise hukuken taciz edildiğine dikkat çekilen raporda, gazetecilere yönelik saldırıların 2022 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 4,3 oranında arttığı aktarıldı.
İkinci sırada Türkiye var
Rapora göre, 30 Nisan itibariyle İran’da 28, Türkiye’de 19, Çin’de 15, Beyaz Rusya’da 9, Myanmar’da 8, Mısır’da 4, Rusya’da 3, Vietnam’da 3, Etiyopya’da 2, Somali’de 2, Filistin’de 1, Laos’ta 1, Sudi Arabistan’da 1, Suriye’de 1, Hong Kong’da 1, Filipinler’de 1 ve Burundi’de 1 olmak üzere toplamda 100 kadın gazeteci cezaevinde tutuklu bulunduğu belirtildi.
100 gazeteci cezaevinde
Yılın ilk üç ayında en az 100 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilen raporda, “Ayrıca, 2022’nin ilk çeyreğine kıyasla kadın gazetecilere yönelik fiziksel ve yasal tacizin (rahatsız edici, üzücü veya tehdit edici görünen eylemlerle) artmasından endişe duyuyoruz. Kadınların ve LGBTQI gazetecilerin, görevlerini şiddet veya korkutma korkusu olmadan yerine getirmelerini sağlayan güvenli ve destekleyici bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak için daha fazlasının yapılması gerekiyor” denildi.
Türkiye’de çok yönlü saldırılar var
Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine de yer verilen raporda, “Türkiye’de Şubat ayında meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisini haber yapan gazeteciler, sadece sahadaki mağdurlara ulaşmaya çalışırken, pratik zorluklarla karşılaşmakla kalmadı aynı zamanda vatandaşlar tarafından sık sık taciz ve saldırıya uğradı” denildi.
23 kadın tacize uğradı
“2023’ün ilk çeyreğinde 23 kadın gazeteci yasal tacize uğradı” denilen ve Kürt gazetecilerin yaşadıklarına yer verilen raporda, “2022’nin ilk çeyreğine benzer şekilde Türkiye en fazla yasal taciz vakasına sahip ülke. Yetkililer sürekli olarak seyahat yasaklarına ve ‘kamu görevlilerine hakaret’ de dahil olmak üzere düzmece yasal suçlamalara başvurdu. En çok Kürt kadın gazeteciler, sansür ve zulmetmek için alaycı bir şekilde terör suçlamalarını kullanarak hükümet tarafından hedef alınıyor” denildi.
Saldırılar dayanışma ile aşılır
“Ocak ve Şubat 2023’te 8 gazeteci adli kovuşturmayla hedef alındı” denilen raporda son olarak şunlar denildi: Bu çeyrekte kadın gazetecilere yönelik hapis cezaları, fiziksel ve hukuki saldırılar, gazeteciliğin sürekli olarak nasıl kriminalize edildiğini gösteriyor. Endişe verici bir eğilim, gazetecileri felç eden ve otosansüre yol açan yasal tacizdir. Diğer bazı medya çalışanları için ülkelerinden kaçmak da onları güvende tutmayacak, çünkü ulus ötesi baskı yavaş ama emin adımlarla büyüyor. Basın özgürlüğü saldırı altında olduğunda ilk hedef alınanlar kadınlar ve LGBTQI gazetecilerdir: çevrimiçi, çevrimdışı, yasal ve fiziksel. Saldırılar, güçlü kişilerin hesap vermekten kaçındığı, sınırları aşan organize kampanyalar. Ancak gerçeklere dayalı, doğru bilgilere hakkımız var.”
HABER MERKEZİ