‘Îdir Belediyesi kayyumunun tüm ihaleleri AKP’li isimlere verdiğini’ belirten belediye Meclis üyesi Musa Eterci, kayyumun belediyeyi 3 yılda 450 milyon lira borçlandırdığını aktardı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 50,1 oy oranıyla yönetime geldiği Îdir (Iğdır) Belediyesi, 15 Mayıs 2020’de kayyum atanması sonrası borç batağına sokuldu. 450 milyon TL borcu olan belediyede, tüm ihaleler AKP’nin kentte 6 yıl boyunca il başkanlığını yapan Abdulcabbar Baştemur’un ailesine ait firmaya verildi. Baştemur’un ailesine ait firmaya, şimdiye kadar toplam 58 milyon 796 bin TL bedelle 15 ihale verildiği ortaya çıktı.
‘İhaleler yandaş şirkete’
Kayyum Vali Engin Sarıibrahim’in yönetimindeki belediye, 13 Mayıs’ta “Yeşil Kuşak Yolu 2 Etap Yapım İşi” ihalesi yaptı. Yaklaşık maliyetin 7 milyon 102 bin TL olarak gösterildiği ihaleye iki teklif verildi. İhale, 6 milyonluk 847 bin TL’lik telifle Baştemur ailesine ait Başyol Yapı şirketine verildi. Aynı şirkete 23 Temmuz 2022’de de 6 milyon 847 bin TL’lik yol yapım ihalesi verildi. Baştemur’un şirketleri, son 11 yılda kamu kurumlarından 75 milyon 662 bin TL’lik tam 31 ihale aldı. Bu ihalelerin 58 milyon 796 bin TL’lik kısmını, Iğdır Belediyesi’nden alınan işler oluşturdu.
Tüm ihaleler Baştemur ailesine
Baştemur ailesine ait Başyol Yapı, ayrıca Iğdır İl Özel İdaresi’nden 6 milyon 554 bin TL’lik 8 ihale, kentin Halfeli Belediyesi’nden 739 bin TL’lik ihale ve Doğubayazıt Belediyesi’nden 6 milyon 745 bin TL’lik ihale aldı.
Abdulcabar Baştemur’un kardeşi Reşit Baştemur’e ait Hakra İnşaat da son 11 yılda kamu kurumlarından 35 ihale aldı. Söz konusu ihalelerin toplam bedeli ise 36 milyon 933 bin TL oldu. Hakra İnşaatın, Iğdır Belediyesi’nden 26 milyon 513 bin TL’lik 16 ihale, Halfeli Belediyesi’nden 5 milyon 683 bin TL tutarında 5 ihale, Melekli Belediyesi’nden 2 milyon 736 bin TL’lik 3 ihale, Hoşhaber Belediyesi’nden 813 bin TL’lik 3 ihale aldığı ortaya çıktı.
Belediyenin kayyum tarafından borç batağına sürüklenmesi ve tüm ihalelerin AKP’lilere verilmesini Mezopotamya Ajansı’dan Berivan Kutlu’ya değerlendiren HDP Îdir Belediyesi Meclis üyesi ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Îdir Eşsözcüsü Musa Eterci, HDP yönetiminde kasalarında 7 milyon TL olduğunu ancak kayyum atandıktan sonra belediyenin 450 milyon TL’yi borcu olduğunu aktardı.
‘Kayyum iktidara kaynak aktarmak için atandı’
Halkın büyük bir desteği ile belediyeyi aldıklarını ifade eden Eterci, “Biz, belediyeyi borçsuz bir şekilde aldık. Kayyum atanmadan öncede kasamızda yaklaşık 7 milyon TL vardı. Herhangi bir proje yapılmadığı halde belediye şuan 400-450 milyon TL civarı borçlanmış durumda. Bütün halkımız biliyor ki kayyumların atanmasının temel nedeni belediyelerden rant devşirmektir. Rant kapısı açılması için atamalar yapıldı, belediyelerimize atanan kayyumların temel nedeni budur. Hiçbir arkadaşımızın ne rantla ne de başka bir şeyle suçlanmadığını herkes biliyor. AKP rant alanı oluşturmak ve iktidara kaynak aktarmak için kayyumları atadı” dedi.
‘Projelerimiz üzerinden rant devşiriyor’
Kayyumun HDP’nin projelerini kendi projeleri olarak lanse ettiğini söyleyen Eterci, “Billboardlara astığı projeler bizim projelerimiz ve bunun üzerinden rant devşiriyor. Seçimlerde halka vaat ettiğimiz, temelini attığımız projelerimizi kendi projeleri olarak yansıttı. Otogar, taziye evi ve sebze hali projelerimizi devam ettirdi. Sebze halini kentin dışına götürmeyi planlıyorduk, fakat o tam tersi merkez yerlere taşıdı. Biz seçildiğimizde hizmetin daha az gittiği 6 mahalleyi kapsayan bir proje başlattık. Bunu yaparken önceki belediyemizin fonlardan aldığı bir miktar para vardı. Biz projemizi başlatamadan kayyum atandı. O 33 milyonluk proje AKP’li bir müteahhitte verildi. Projeyi; tek tek tüm mahallelerde alt ve üst yapı bitecek şekilde tasarladık. Biri bitmeden diğer mahallede çalışmalar başlatmama kararı aldık, fakat onlar tüm mahallelerde aynı anda bu çalışmaları başlattı. Ama 3 yıldır mahallelerin projeleri hala bitmedi ve büyük sorunlar oluştu” diye aktardı.
‘Projeler, MHP bölgesine kaydırıldı’
Kayyumdan önce yeni bir imar planı hazırladıklarını ifade eden Eterci, “İmar planını kapsayan mahallelerdeki yurttaşlar, imar planına uygun evler yaptılar. Fakat kayyum rant alanı sağlamak için bazı evleri yıktı. Bu durum toplumda büyük bir huzursuzluk oluşturdu. Yine 2 yıldır 18’inci maddenin uygulandığı projeler bitmedi. 2009 yılında belediyeyi aldığımızda, ‘Yeşil Kuşak’ diye bir proje başlatmak istemiştik ve bu 7 tane mahalleyi kapsayan bir projeydi. Ama maalesef kayyum projeyi iptal ederek asfalt döktü. Yeşil Kuşak projesini ise hiç ihtiyaç olmayan başka bir bölgeye kaydırdı. Kaydırılan bölge daha çok MHP’nin tabanının olduğu yer ve orada arsa fiyatları 3-5 milyona çıktı” şeklinde konuştu.
‘Tarafsız belediyecilik yapılmıyor’
Kayyumun tarafsız belediyecilik yapmadığını vurgulayan Eterci, “Maalesef tüm valiler, kaymakamlar iktidar partisinin birer temsilcisi gibi çalışıyor. Halkın idarecisidir ama bölgede iktidar partisinin temsilcisi gibi çalıştı. Kayyum yaklaşık 3 yıldır belediyede tüm ihaleleri AKP İl Başkanı Ali Kemal Ayaz’ın kardeşine veriyor. Söz konusu firma önceden il başkanın adınaydı, fakat il başkanı seçilince kardeşine devretti. Yapılan ihalelerinin yüzde 90’ı AKP’li ya da MHP’li iş insanları alıyor. Kürt esnaflar ise yıllardır iş yapamaz halde” dedi.
Deprem önlemleri alınmıyor
Îdir’in ikinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Eterci, şunları söyledi: “Deprem çok da umurlarında değil. Îdir’de biz gelir gelmez uzmanlarla birlikte zemin ve bina stoku kontrolü yaptık. Kentte 380 binden fazla binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini tespit ettik. Bunun raporlarını dönemin bakanlarına ve müfettişlerine verdik. Kent bataklıkta inşa edildiği için 5 kat bina yapımı bile riskli iken, son dönemlerde 9 kata bile izin verildi. Bu da olası bir depremde 5 ve üzeri katlarının yüzde 80’inin yıkılması demektir.”
ÎDİR