Fransa’da polis ateşi sonucu ölen genç için ‘intikam’ isteyen eylemciler üçüncü gece yaptıkları eylemlerde araçları, binaları ve çöp bidonlarını ateşe verdi
Fransa’nın başkenti Paris’te çarşamba günü 17 yaşındaki Kuzey Afrika kökenli bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi sonrası patlak veren gösteriler üçüncü gününde de devam etti.
Macron’dan kriz toplantısı
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dinmeyen gösterilerle ilgili olarak bakanlarla yeniden kriz toplantısı düzenleyeceğini duyurdu. Euronews’te geçen habere göre, Avrupa Birliği zirvesine katılmak için Brüksel’de bulunan Macron, bugün yerel saatle 13.00’te başlayacak toplantı için ziyaretini erken kesecek.
667 kişi gözaltına alındı
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin dün gece yaşanan olaylarda ülke çapında 667 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Fransız Le Figaro gazetesi tutuklananların çoğunun yaşları 14 ile 18 arasında değişen gençler olduğunu yazdı. Ülke çapında en az 40 bin polis memurunun görevlendirildiği göstericileri dağıtmaya çalışan çevik kuvvet ekipleri, eylemcilere panzerler ve biber gazıyla müdahale etti.
İçişleri Bakanlığı olaylar sırasında 249 polis ve jandarma erinin yaralandığını duyurdu. Ancak hükümetin müdahalesi ve şiddetin durması için yaptığı çağrılar protestocuların öfkesini bastırmaya yetmedi.
‘Beyaz Yürüyüş’
Cezayir ve Fas kökenli Nael M.’nin öldürüldüğü Paris’in batısındaki banliyölerden Nanterre’de gencin ailesi tarafından gencin anısına barışçıl bir anma yürüyüşü düzenlendi. Nael M.’in ailesi tarafından düzenlenen “Beyaz Yürüyüş” olarak adlandırılan anma eylemine binlerce kişi katıldı. Eylemcilerin birçoğu üzerlerine “Nael için Adalet” ifadeleriyle birlikte gencin ölüm tarihinin yazılı olduğu tişörtler giydi.
‘Nael için intikam’
Barışçıl yürüyüşün ardından başlayan gösterilerde binalara “Nael için intikam” yazan protestocular, karanlığın çökmesiyle birlikte yeniden harekete geçti. Protesto eylemlerinde kalabalık gruplar havai fişek patlatarak araçları, kamu binalarını, bir banka ve çöp bidonlarını ateşe verdi.
Protestocular tarafından çıkarılan yangınlara müdahale etmek için görevlendirilen itfaiye, kent sakinlerinden acil bir durum olmadığı sürece yangın söndürme ekiplerini çağırmamalarını istedi.
Paris’teki bir banka gösteriler sırasında yağmalandı.Paris’in merkezinde bir spor mağazasına giren 14 kişi çaldıkları ürünlerle birlikte gözaltına alınırken, Rivoli caddesindeki mağazaların camlarını indiren 16 gösterici de yakalandı.
Eylemler birçok kente sıçradı
Ülkeyi savaş alanına çeviren olaylar, başkent Paris’le sınırlı kalmadı ve Lyon, Marsilya, Lille, Toulouse gibi birçok büyük kente sıçradı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Paris’teki bir otobüs deposu ile Lyon’daki bir tramvay deposu ateşe verildiği görüldü.
Marsilya’da turistik eski limanda gösteriler yapan gençler kafe ve mağazaları hedef aldı. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Belçika sınırı yakınındaki Roubaix’de bir mini süpermarketin ateşe verilmeden önce yağmalandığı, Nantes’da da bir süpermarkete arabayla dalan kişilerin yağmalama yaptığı bildirildi.
Bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Söz konusu yasağın 3 Temmuz’a kadar devam edeceği bildirildi.
Fransa’da polis şiddeti sonucu ölümler
Şiddet dolu gösteriler, büyük kentlerin çevresinde yaşayan daha düşük gelirli, ırksal olarak karışık banliyölerde ve insan hakları örgütlerinden gelen “polis şiddeti” ve “kolluk kuvvetleri içindeki sistematik ırkçılıkla” ilgili devam eden şikayetleri yeniden gündeme getirdi.
Nael M.’yi trafik kontrolü sırasında silahla ateş açarak öldüren polis memuru, çıkarıldığı mahkemece ‘kasten adam öldürmek’ suçundan tutuklandı.
Olay, polisin silah kullanımını düzenleyen koşulların silbaştan gözden geçirilmesi çağrılarını da beraberinde getirdi.
Polis kayıtlarına göre, geçen yıl trafik kontrolü için durma talimatına uymadığından dolayı 13 kişi polis tarafından açılan ateş sonucu öldü.
Aynı koşullarda ölen kişi sayısı ise bu yıl Nael de dahil üç olarak açıklandı.
Polisin silah kullanma yetkisini genişleten yasa, ülkede meydana gelen bir dizi terör saldırının ardından 2017 yılında kabul edilmişti.
DIŞ HABERLER