Silvan Asliye Ceza Mahkemesi, “2911 sayılı yasaya muhalefet” ve “hakaret” suçlamasıyla yargılanan milletvekilleri Feleknas Uca ve Hüda Kaya için yargılamanın durdurulması talebini “özel düzenleme” gerekçesiyle reddetti.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı”nın kaldırılması için 11 Kasım 2015’te ilçeye gelen aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu bir kısmı eski olmak üzere 10 HDP’li milletvekili hakkında “Görevi yaptırmamak için direnmek”, “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla toplam 8 yıldan 49 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Silvan Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ile önceki dönem milletvekilleri Çağlar Demirel, Altan Tan, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan, Saadet Becerikli duruşmaya katılmadı. HDP eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ise tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden sağlık sorunları nedeniyle SEGBİS’le mahkemeye katılamadı.
HDP’li Uca ve Kaya’nın avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, daha önceden hakime sunduğu dilekçeyle müvekkilleri hakkında yargılamanın durdurulması talebinde bulunmuştu.
‘Özel düzenleme var’
Dosyayı inceleyen hakim, Uca ve Kaya’nın yargılanmalarının durdurulması taleplerini reddetti. Hakim kararının gerekçesinde özel düzenlemeye değinerek , “20 Mayıs 2016 tarihinde 6718 sayılı yasanın 1’inci maddesiyle Anayasa’ya geçici 20’nci maddesi eklendi. Bu maddenin TBMM de kabul edildiği tarihte soruşturma veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden intikal etmiş yasa dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında bu dosyalar bakımından Anayasa’nın 83. maddesinin 2 fıkrasının 1 cümlesi uygulanmaz biçiminde özel bir düzenleme getirilmiştir. Bununla birlikte Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2018/2088 esas sayılı dosyanın 2018/10 kararıyla sanığın yeniden milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durdurulmasına ve tahliyesine karar verilmesi yönündeki talebini reddetmiş ve sanığın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağına veya yargılamanın devam edilmesine karar verdiği görülmüştür” diye kaydetti.
‘Anayasaya aykırı’
Avukat Reyhan Yalçındağ ise verilen karara tepki göstererek, “Mahkemenin işaret ettiği düzenleme Anayasa’nın 14’üncü maddesiyle (örgütlü suçlar) ilgili ancak söz konusu yargılama 2911 sayılı yasa (gösteri ve toplantı yürüyüşleri kanunu) kapsamında hiçbir şekilde 14’üncü maddeye girmez. Bu karar Anayasa’ya aykırıdır. Şimdiye kadar 2911 sayılı yasa kapsamındaki tüm durdurma talepleri kabul oluyordu. Sadece Anayasa’nın 14’üncü maddesi gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle durdurma talepleri reddediliyordu” dedi.