Wagner paralı asker grubunun kurucusu Prigojin’in arkasında Putin karşıtı oligarkların olabileceğini söyleyen Akademisyen İsmet Konak, ‘Bundan sonra herhangi bir anlaşma olmayacaktır. Bundan sonra iki tarafın çatışacağını öngörüyorum’ dedi
Rusya’da paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerinin grubun kamplarını vurma emri verdiği belirterek silahlı ayaklanma başlattı. Ayaklanmanın ardından Rostov kentine yerleşen Wagner grubu ile Rusya Savunma Bakanlığı arasında söylemler sertleşti. Bölgede olası bir çatışma ihtimali yükselirken yaşanan gelişmeyi Akademisyen İsmet Konak Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
‘Prigojin’in bazı güçlerle işbirliği yapma ihtimali var’
Wagner’in başındaki Prigojin’in “Bizim kamplarımıza saldırı düzenlendi” diyerek Rusya Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nı suçladığını belirten Konak, sonrasında emrindeki 30 bin savaşçıyı alarak Rostov’a hareket edip, kenti kontrol altında tuttuğunu söyledi. Wagner’in bu sabah Rostov’daki Askeri karargahı da kontrol altına aldığını belirten Konak, “O kamplara gerçekten Rusya Savunma Bakanlığı saldırdı mı ona bakmak gerekiyor. Savunma Bakanlığı ‘biz saldırmadık’ diyor. Ama Prigojin ‘elimde kanıt var saldırdılar’ diyor. Aynı zamanda Rusya’daki İstihbarat servisi FSB de ‘Öyle bir şey yok’ dedi. Bana göre böyle bir saldırı oldu. Zaten Prigojin Kremlin olsun bakanlıklarda olsun rahatsızlık uyandırmıştı. Mayıs ayından beridir bir münakaşa ve sürtüşme var. Bana göre Kremlin, Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı bazı duyumlar aldı. Prigojin’in bazı güçlerle işbirliği yapma ihtimali var. Bu işbirliğine dair bazı istihbaratlar aldılar ve zayıflatmaya çalıştılar. Bu saldırının arkasında Putin de olabilir” diye konuştu.
Prigojin’in arkasında kimler var?
Putin’in bu saldırı noktasında Savunma Bakanlığı’na emir vermiş olabileceğini de belirten Konak, Putin’in “Bunları şimdiden çökertelim. Bize karşı silah doğrultabilir. Biz önlem alalım” demiş olabileceğini söyledi. Gelinen noktada saldırının yapılmasıyla Prigojin’in harekete geçtiğini belirten Konak, “Prigojin’in arkasında kimler olabilir? Bu hareket sadece Prigojin’in kendisiyle mi sınırlı yoksa arkasında başka dinamikler mi var? Sorunu sormak lazım. Askeri uzmanlar var. Askeri uzmanların analizlerine göre söyleyeyim; Prigojin’in arkasında bir takım Putin karşıtı oligarkların olduğunu, Putin’den rahatsız olan bazı elitlerin olduğunu söylüyorlar. Bu elitler bu savaşın (Rusya-Ukrayna) başarılı bir şekilde devam etmesini istiyorlar” diye konuştu.
‘Ukrayna’da ağır kayıplar yaşanıyor’
Ukrayna’daki savaşta kimi yerlerde çatışmaların olduğunu fakat bunun “elitlerin” istedikleri gibi gitmediğini belirten Konak, bu çatışmalarda kayıpların ağır olduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyemediğini belirten Konak, Rusya’nın bulunduğu kentlerde ileriki süreçte geri çekileceğini söyledi. Ağır kayıpların yaşanmasından dolayı Putin’den rahatsız olunduğunu belirten Konak, “Yine Putin’in yanında yer alan Nikolay Patruşev. O da 2000’li yıllarda FSB’nin başındaydı. Şuanda da Devlet Konseyi’nin başında. Yine bir askeri uzman Prigojin’e Petruşev’in destek veriyor olabileceğini söylüyor. Bu da enteresan. Devlet Konseyi’nin başındaki ismin de burada parmağı olabilir diyor. Dolayısıyla bu kişi Putin yönetiminden rahatsız. Putin’in Rusya’nın güvenliğine zarar verdiğini düşünüyor. Bunu da dikkate almak gerekiyor” diye belirtti.
‘İç savaş çıkabilir’
Bundan sonrası için Putin’in sabah verdiği “Rusya silahlı güçleri gerekeni yapacak ve şuan ayaklananlar nasıl bir ceza gerekiyorsa alacaklar” dediğini hatırlatan Konak, “Bundan sonra Prigojin ve gücü direnecek mi yoksa teslim mi olacak göreceğiz. Ordu içerisinde birtakım güçler saf değiştirip Prigojin‘in yanına geçerse iç savaş çıkabilir, derinleşebilir ya da Rusya Silahlı Güçleri birkaç gün içinde oradaki 30 bin silahlı kişiyi tamamen tasfiye edebilirler” dedi.
‘Adalet yürüyüşü değil kalkışma’
Prigojin’in “Darbe yapmıyoruz. Adalet yürüyüşü başlatıyoruz” sözlerini de değerlendiren Konak, “Böyle adalet yürüyüşü olmaz. Bu bir kalkışmadır. Askerini alıp bir kente gidiyorsun, kenti kontrol altına alıyorsun. Devamında ise ‘Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Rus Genel Kurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u istiyoruz’ diyorsun. ‘Vermezlerse biz Moskova’ya kadar gideceğiz’ diyorsun. Bahsettiği bu iki kişi Putin’in en çok güvendiği iki isim. Senin bunları teslim alman demek aslında Putin’i teslim alman demek. Bu anlama geliyor. O yüzden bu sadece adalet yürüyüşü olarak tanımlanamaz. Daha büyük stratejiler var gibi duruyor” ifadelerinde bulundu.
‘Bundan sonra iki taraf çatışacak’
Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı komutanların açıklamalarında taviz verecek gibi konuşmadığını ve sert açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Konak, Prigojin’in Putin’i ve toplumu sırtından vurduğunu belirttiğini söyleyerek, “Bundan sonra herhangi bir anlaşma olmayacaktır. Bundan sonra iki tarafın çatışacağını öngörüyorum. Ordu içerisindeki grupların mevcut kararı önemli. Bazı gruplar Putin’den rahatsız. Onlar saf değiştirip Prigojin’in tarafına geçerlerse o zaman iki tarafın çatışması olacak” Dedi.
HABER MERKEZİ