Rusya Analisti Dr. Kerim Has, Rusya’daki gelişmelerin önümüzdeki saatlerde her türlü senaryoya açık olduğunu belirtti
Rus paralı asker grubu Wagner’in başlattığı silahlı ayaklanmanın ardından gerilim artıyor. Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin’nin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve Rus ordusunun Wagner’in kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürmesiyle başlayan gerilim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sabah saatlerinde yaptığı “Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı” açıklamasıyla daha da tırmandı.
Putin açıklamasından sonra süreç farklı bir duruma evrildi
Rusya Analisti Dr. Kerim Has, Rusya’daki sürecin, Putin’in yaptığı açıklama sonrası farklı bir sürece evrildiğini belirtti. Has, özellikle Putin’in isim vermeden sarf ettiği ifadelerden dolayı Prigojin’in Putin’i karşısına alıp almayacağının konuşulduğunu söyledi. Prigojin’in, eylem olarak ne tür adımlar atacağının önümüzdeki saatler içerisinden belli olacağını dile getiren Has, Rusya’da sürecin darbe girişimine evrilebilme ihtimali taşıdığına dikkat çekti.
Prigojin’in Putin’e doğrudan bir eleştirisi yoktu
Has, Putin’in sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla kendisini Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin’in karşısında konumlandırdığını belirterek, “Putin, Prigojin’in ismini vermeden Rusya’ya ihanetle suçladı ve Prigojin’in isyan başlattığını belirtti. Bu önemli. Çünkü bu sabaha kadar Prigojin’in Putin’e doğrudan bir eleştirisi yoktu. Genelde Rus Genel Kurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya yönelik çok sert küfürler ve eleştiriler yöneltiyordu. Dolayısıyla Prigojin bu hadiseyi başlatırken, bir darbe girişiminden ziyade Şoygu ile Gerasimov’a ve onlara bağlı üst düzey askeri yetkililere bir tavrı vardı. Yani iktidarı değiştirme gibi bir girişimi yoktu. Televizyonlarda bir darbe girişimi olarak ifade ediliyor ama darbe girişiminden ziyade Şoygu ile Gerasimov’a bir rahatsızlık var. Daha eskiye dayanan çeşitli anlaşmazlıklar var. Dün akşamdan sonra Prigoji bu mücadelede kendi adına riskleri çok ciddi arttırdı ve Rusya’nın federal bölgesi olan Rostov Bölgesi’ne girdi. Burası Ukrayna’ya çok yakın. Ukrayna savaşının yürütüldüğü ana karargahlardan birisi. Güney askeri bölgesinin karargahıdır ve Ukrayna’ya da çok yakındır. Dolayısıyla Ukrayna’daki Vagner güçlerinin bir kısmı, Rusya içine çekildi ve bir hesaplaşma adımı atılmış oldu” ifadelerini kullandı.
Çatlaklar olacak mı?
Prigojin’in olası bir darbe girişiminin başarılı olup olamayacağının ayrı bir konu olduğunu da sözlerine ekleyen Has, “Buna karşılık Rusya’daki güvenlik birimleri Prigojin tarafından mı yer alacak? Çatlaklar olacak mı? Yine ordu, istihbarat, İçişleri Bakanlığı, polis güçleri yani Rusya’nın güvenlik birimleri arasında çatlaklar olacak mı? Ya da olacaksa bu ne kadar büyük bir çatlak olur” sorularını sıralayarak, sürecin darbe sürecine evrilebileceğini vurguladı.
Haber: Selman Güzelyüz / MA