Amed’de Kayıp yakınları bu haftaki eylemlerinde, Farqîn ilçesinde 1992’de Hizbullah tarafından katledilen Ramazan Yüce’nin faillerini sordu
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerinin 749’uncu haftasında Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde faili meçhul cinayetlerde katledilen ve kaybettirilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Kayıp yakınları bu hafta da 29 Haziran 1992’de Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde katledilen Ramazan Yüce’nin faillerini sordu.
750 haftadır direnişteyiz
Eylemde ilk olarak konuşan İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun ,sistematik devlet şiddetine, devletin 90’lı yıllarda ve sonrasında ağır insan hakları ihlaline, cezasızlık, adalet ve hakikat mücadelelerinin 750’nci haftasında olduklarını söyledi. Zeytun, devletin sistematik şiddetine karşı hesaplaşma ve yüzleşmenin yol ve yöntemlerini aradıklarını dile getirdi.
‘Onların mücadelesini devraldık’
Ardından konuşan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, aynı zamanda arkadaşı olan Ramazan Yüce’yi anlattı. Akşahin, Yüce’nin Eğitim Sen’de yöneticilik yapan iyi bir eğitimci olduğunun altını çizerek, Yüce’nin bir gün sokakta faili belli kişiler tarafından katledildiğini dile getirdi. Adaletin ve toplumsal barışın sağlanmasını istiyorsak o dönemdeki karanlığın aydınlatılması gerektiğine dikkat çeken Akşahin, “Tarihimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Bu sürecin bir parçası olarak, bizler de arkadaşlarımızın mücadelesini devraldık. Adaletin sağlanması ve faillerin yargı önünde hesap vermesi için bizler de mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Daha sonra katledilen Ramazan Yüce’nin hikâyesi İHD Amed Şube Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz tarafından okundu.
Defalarca işkenceye maruz kalır
Ramazan Yüce’nin Farqîn’de yaşadığını ve 7 çocuk babası olduğunu belirten Akdeniz, Yüce’nin Silvan Yatılı Bölge Okulu’nda Hizmetli kadrosunda görev yaptığını söyledi. Yüce’nin 1980 darbesinden sonra gözaltına alındığını hatırlatan Akdeniz, yoğun bir işkence döneminden sonra serbest bırakıldığını ve daha sonrasında yine defalarca gözaltına alınıp serbest bırakıldığını vurguladı.
Hizbullah tarafından katledilir
Fırat devamında şöyle dedi: “1991-1997 yılları arasında Farqin ilçesinde yoğun bir faili meçhul cinayetler dönemi yaşanıyordu. Hizbullah Örgütü, o dönemde devletin sınırsız desteğini arkasına alarak özellikle ilçe merkezinde sivil halka yönelik yüzlerce faili meçhul cinayete karışır. Bu cinayetlere kurban gidenlerden biri de Ramazan Yüce olur. Ramazan Yüce’nin büyük kızı da o dönemde Hizbullah saldırısı sonucu ağır yaralanarak kurtulur. Aile o dönmede sürekli baskı ve tehdit altında olur. 29 Haziran 1992 tarihinde Ramazan Yüce dışardan liseyi bitirme sınavı için Diyarbakır’a gider. Diyarbakır’dan Silvan’a gelmek üzereyken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce Lalebey Sokak’ta arkadan silahlı saldırıya uğrar. Ramazan Yüce orada hayatını kaybeder.”
Açıklama, bir dakikalık oturma eylemiyle son buldu.
Êlih’te Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu
Êlih’te de İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 586’ncı haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) yöneticileri katıldı.
Bu hafta Amed’in Licê ilçesinde Mayıs 1994’te İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin yol kontrolü sırasında gözaltına aldığı ve bir daha kendisinden haber alınamayan Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu. Amed’ten Licê’ye giden ve içerisinde Tekin’in bulunduğu minibüsün Sarnığ köyü civarında yol kontrolü yapan askerler tarafından durdurulur. O günden sonra Tekin’den haber alamaz.
Eylem, daha sonra yapılan oturma eylemiyle sona erdi.
HABER MERKEZİ