Mereş merkezli yaşanan depremlerin üzerinden 137 gün geçmesine rağmen sorunlarının giderilmediğini belirten depremzedeler, yetkililere su olmayan ve sağlık sorunlarının arttığı ‘çadırlarda ne zaman kadar kalacaklarını’ sordu
Mereş( Maraş) merkezli 6 Şubat’ta peş peşe meydana gelen ve on binlerce kişinin ölümüne neden olan depremlerin üzerinden 137 gün geçti. Aradan geçen zamana rağmen depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmadığı gibi yaşadıkları sorunlar giderilmedi.
Meletî’de (Malatya) depremde evi yıkılan ya da ağır hasar alması nedeniyle çadırlarda kalan depremzedelerin yaşam koşulları, havaların ısınmasıyla zorlaştı. Depremden sonra hasar alan şebekelerin onarılmaması nedeniyle depremzedeler temiz suya erişemediği için sağlık ve hijyen sorunları da artmış durumda.
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mahmut Altıntaş’a konuşan Meletî merkez Çirmik (Yeşilyurt) ilçesinde çadır kentte kalan depremzedeler,
Çadırda enfeksiyon kapma riskim var
Depremzedelerden 51 yaşındaki Fadime Akdemir, depremde evlerinin ağır hasar aldığını, iki gün kış koşullarında dışarıda konakladığını, daha sonra 15 gün bir okulda kaldığını söyledi. Çadırlarda uzun süre kaldıkları için sağlık sorunları yaşadıklarını ifade eden Akdemir, “Kronik böbrek ve 10 yıldır omurilik hastasıyım. Depremden sonra böbrek hastalıklarım zatürreye neden oldu. Hastalıklarımdan kaynaklı benim temiz alanlarda konaklamam gerek, ancak kaldığım çadırda hijyeni sağlamak zor. Konteyner almak için AFAD’a başvuruda bulunduk ancak bir geri bildirimde bulunulmadı. Çadırda enfeksiyon kapma riskim var” dedi.
Ne zaman kadar çadırda kalacağız?
Zeynep Büyüktaş da depremden sonra kış koşullarında dışarıda kaldıkları belirterek, “Bir hafta boyunca sokakta rezil olduk. Daha sonra çadır kente geçtik ve o günden bu yana çadırda kalıyoruz. Ne zamana kadar çadırlarda konaklayacağız?” diye sordu.
‘Kızılay arayıp şehit yakını mısınız?’ diye sordu
Depremde evi büyük hasar gören Zeynep Gökçe ise temiz suya erişemediklerini söyleyerek, “Su sorunu hala çözülmedi. Birkaç gün önce küçük kızımın ayağı kırıldı. Kızım dışarıya çıkamıyor, havalar ısınıyor, içerde de kalamıyor. Ne zamana kadar bu şekilde kalacağız? Yetkililer gelsin birkaç gün bu çadırlarda yaşasın, onlar sorun görmüyorsa, biz yaşarız. Konteyner başvurusunda bulunduk, Kızılay aradı ve ‘Şehit yakını mısınız?’ diye sordular. Biz ‘şehit’ yakını olmak zorunda mıyız?” diyerek tepki gösterdi.
MELETÎ