Döviz kurlarını ve enflasyonu değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, yeni bir zam dalgasının oluşabileceğini belirterek, iktidarın doların düşmesi senaryosunun tutma ihtimalinin düşük olacağını ifade etti. Sönmez yaşanacak krize karşı örgütlenme vurgusu yaptı
Döviz kurlarının artmasıyla birlikte Türk Lirası’nın değer kaybı devam ediyor. Kısa süre için de 19 liradan 24’ya doğru yükselişe geçen doların son durumu ve piyasaların genel durumunu değerlendiren iktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez, yeni zam dalgalarının beklenebileceğini belirtti.
Yabancı sermayeye ihtiyaç var
28 Mayıs ikinci tur seçimlerinden önce dolar kurunun beklenenin altında olduğunu dile getiren Sönmez, döviz kurlarının aşağıya doğru bastırıldığını söyledi. Döviz kurlarının yükselmesiyle beraber ithalat ve ihracattaki ürünlerde artış yaşandığına dikkat çeken Sönmez, bunun yüksek enflasyona neden olduğunu kaydetti. Döviz ve faiz fiyatlarının bastırılmasından kaynaklı yabancı sermayenin Türkiye’ye girmediğini ifade eden Sönmez, çarkların dönmesi için mutlaka yabancı sermayeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Doların düşeceği umudu senaryo
Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmesindeki amacın yabancı sermayeye güven olduğunu belirten Sönmez, “Yabancıların gelmesi için doların fiyatı yükseltildi. Bir yandan dövizin fiyatını arttırarak bir yandan da içerde faizleri arttırıp yabancı girişi sağlamayı amaçlıyorlar. Eğer bu hamleyle yabancı girişleri sağlanırsa, içerde dövizin bollaştığı ve yavaş yavaş doların düşeceği umuluyor ama bu sadece bir senaryo tabi” şeklinde konuştu.
Şimşek’in göreve gelmesiyle yaptığı ilk açıklamada “rasyonel zemin” vurgusunu hatırlatan Sönmez durumu şöyle değerlendirdi: “Bu uygulama başlangıçta enflasyonun düşürmesini getirmeyecek, tam tersine yeni bir enflasyon dalgası yükselecek. Çünkü dolar 25 TL olduğu takdirde ithal olan her şeyin maliyeti artacak. Maliyet arttığı için de yüksek bir enflasyon göreceğiz. Yanı sıra içerde faizler arttığı için kredi maliyetleri yükselecek, firmalar kredi kullanmakta zorlanacaklar. Tüketiciler kredi kullanmakta zorlanacaklalar dolayısıyla talep düşecek. Talep düştükçe de ekonomi durgunluğa girecek. Bir taraftan yüksel enflasyon olacak, bir taraftan da durgunluk olacak. Malların fiyatı artacak, ve insanların bu malları alacak gelirleri olamayacak. Yani kısacası stagnasyon (Durgunluk içinde enflasyon) olacak.”
Erkan tek başına hareket edemez
Merkez Bankası’nın başına getirilen ilk kadın başkan olan Hafize Gaye Erkan’ın da Türkiye ekonomisi için köklü değişiklikler yapacağına inanmadığını söyleyen Sönmez, “Çünkü kendi başına bir iş yapmayacak. Bakan Mehmet Şimşek’in kadrosundan biri ve onunla birlikte hareket edecek” diye ifade etti.
Yaşanan krizden en çok yoksul kesimin etkileneceğini ifade eden Sönmez, buna karşı sendikal mücadele ve dayanışmaya dikkat çekti.
Enflasyon yüzde 60’ı bulabilir
Faizlerin yükseleceği uyarısında bulunan Sönmez, “Dolar fiyatlarındaki artışla beraber yeni bir zam dalgası Haziran’da yaşanmaya başlandı ve devam edecektir. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda yüzde 50-60’ları bulan bir enflasyon görebiliriz. Dediğimiz gibi bir operasyondur, senaryoda yazıldığı gibi gerçekleşip gerçekleşmesini takip etmek lazım. Bu senaryodan etkilenecek alt kesimleridir” ifadelerinde bulundu.
Haber: Esra Solin Dal / MA