Bağdat’ta düzenlenen konferansta Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan El Hol Kampı tartışıldı ve uluslararası topluma DAİŞ’li aileleri ülkelerine gönderme çağrısı yapıldı
Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan El Hol Kampı’nın ele alındığı bir konferans düzenlendi. Konferansa, Iraklı yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi, DAİŞ ile mücadele eden uluslararası koalisyonun bazı üyeleri ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri katıldı.
‘Tehlikeli bir merkez üstü’
Irak’ın devlet haber ajansına göre; Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmad Sahhaf, yaptığı açıklamada, “El Hol Kampı sorununun sona erdirilmesi Irak için en önemli ulusal çıkar haline gelmiştir” dedi. Ahmad Sahhaf, uluslararası toplumu, kampta vatandaşları bulunan tüm ülkeleri, “tehlikeli bir merkez üssü” haline geldiği için kampı nihai olarak kapatmak amacıyla mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri göndermeye teşvik etmeye çağırdı.
Konferansta konuşan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Qasim al-Araji de, Irak’ın geçtiğimiz haftalarda 5 bin 569 vatandaşını oluşturan bin 396 aileyi Hol Kampı’ndan geri gönderdiğini söyledi.
DAİŞ’lileri evlerine gönderme
Geri dönüşlere rağmen kampta yaklaşık 25 bin Iraklı kalmaya devam ediyor ve bu sayı kamp nüfusunun neredeyse yarısını oluşturuyor. Kampın 73 bin olan nüfusu, büyük ölçüde binlerce Suriyeli ve Iraklının evlerine dönmesine izin verilmesi nedeniyle azaldı. Ancak diğer ülkeler, vatandaşlarını geri almaya büyük ölçüde karşı çıktı. Bu ayın başlarında Suriye Demokratik Güçleri (DSG), 50 Iraklı DAİŞ’liyi Bağdat’a teslim ettiğini duyurmuş, kampta yaşayan 170 Iraklıyı da ülkelerine geri gönderdiğini açıklamıştı.
DAİŞ’lilerin yargılanması
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Basın Dairesi Eşbaşkanı Ciwan Mele îbrahîm, uluslararası ve bölgesel kanunlara göre Kuzey ve Doğu Suriye’deki cezaevlerine kalan 60 farklı ülkeden binlerce DAİŞ’linin yargılanacağını belirtmişti.
Tehlikeli olmayı sürdürüyor
Mart 2019’da DAİŞ, DSG tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından on binlerce kişi Hol Kampı’na götürüldü. Kampta büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan, DAİŞ’lilerin eşleri ve çocukları dahil olmak üzere, çoğu Suriyeli ve Iraklı yaklaşık 51 bin kişi kalıyor. Kampın Ek Bina olarak bilinen bölümünde yaşayan 60 farklı milletten yaklaşık 8 bin kadın ve çocuk da bulunuyor. Yine kampın diğer bölümlerinde kalan mültecilerde uzun süre DAİŞ egemenliği altında ve etkisinde kalmış kişiler. Kamptaki çocukların DAİŞ öğretileri ile büyütülmesi dünya için tehlikeler barındırıyor. DAİŞ’in yenilgiye uğramasına rağmen uyuyan hücreleri Irak, Suriye ve Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda El Hol’da insanlık suçlarının işlendiği basına yansıdı.
DIŞ HABERLER