Riha’da yurttaşlar doktora ulaşmak için aylarca sıra bekliyor. SES Riha Şube Eşbaşkanı Salih Karataş, ‘Paranız varsa doktora ulaşabiliyorsunuz’ dedi
Riha’da İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 2 eğitim ve araştırma hastanesi, 11 devlet hastanesi, 1 ağız ve diş sağlığı hastanesi ve 2 ağız diş sağlığı merkezi faaliyet yürütüyor. Sağlık kurumlarındaki personel yetersizliği, birçok sağlık bölümünün olmayışı ve var olan sağlık bölümlerinde eksik hizmet verilmesinden kaynaklı yurttaşlar, sağlık hizmetine ulaşmada büyük sorunlar yaşıyor.
Sağlık hizmeti yok
MA’dan Ömer Akın’ın haberine göre Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tedavi için Harran ilçesinden gelen Osman Bakşın (32), verilen en erken randevunun 16 gün sonra olduğunu söyledi. Eşinin bel ağrıları için sağlık hizmeti almaya geldiklerini ifade eden Bakşın, 25 gündür sağlık hizmeti almaya çalıştıklarını kaydetti. Kentin artan nüfusuna değinen Bakşın, “Sistemin geliştirilmesi gerekiyor. İlçelerde sağlığa ulaşamıyoruz. İlçe hastanelerinde acil dışında sadece ilaç yazılıp gönderiliyor. Başka bir müdahale alamıyoruz. İlçe hastaneleri herkesi merkeze yönlendiriyor. Kalabalık nüfusa göre sistemin yapılması lazım. Buradaki hastaneler 4 dörtlük ama nüfus çok olduğu için çok geç muayene oluyor. Çok geç zamana randevu veriliyor” dedi.
SES’ten tepki
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Riha Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş ise, kentteki sağlık hizmetinin vahim düzeyde olduğunu, kente halkın sağlığını önceleyen politikaların aksine halkın sağlıksızlığa yönlendirildiğini söyledi. Bu durumun devletin resmi kayıtlarına da yansıdığını ifade eden Karataş, “Örneğin Harran Üniversitesi Hastanesi’nde bütün yan dallarda eksiklikler mevcut. Hemotoloji, nefroloji, romatoloji, plastik cerrahi, göğüs cerrahi ve patoloji alanlarında hizmet verilmemekte. Akademik alanın içerisinin boşaltıldığını görebiliyoruz. Diğer kamu hastanelerine baktığımız zamanda MR çekmede sorunlar yaşanıyor. İnsanlar 3 ay kadar sıra bekliyor. Bunun yanında kentin ihtiyacına cevap verebilecek kadın doğum uzmanı eksikliği yaşanıyor. Doğum oranının çok yüksek olduğu bir kentte bu eksikliğin yaşanması halkın sağlığını öteleyen politikalar olduğunu göstermektedir” dedi.
Umutsuzluğa sevk ediliyor
Riha’nın ülkenin küçük bir modeli olduğunu kaydeden Karataş, yurttaşların sağlığa erişmesi için parası olması gerektiğini dile getirdi. İzlenen yanlış sağlık politikalarının yurttaşların sağlığa erişimini güçleştirdiğine değinen Karataş, “Ülkenin sağlık hizmetinden sorumlu sağlık bakanı neo liberal politikalarla süreci götürmeye çalışıyor. Kapitalist düzene hizmet etmeye çalışıyor. İktidar partisi AKP, bu eksikliklere rağmen halka sağlıkta kamu hizmeti verdiğini iddia ediyor ama istatistikler bu durumun tam tersini gösteriyor. AKP, uygulamış olduğu politikalarla insan sağlığını tehdit eder hale gelmiş. Bunun somut hali ise kendi üyelerimizden edindiğimiz bilgilere göre, psikiyatra gitme, bu alanda ilaç kullanma oranı yüzde 40 civarında artmış. Dolayısıyla insanlar bu süreçte umutsuzluğa sevk ediliyor” diye konuştu.
Paranız varsa sağlık hizmeti alıyorsunuz
Sağlık hizmetinin ticarileştirildiğini vurgulayan Karataş, şu ifadeleri kullandı: “AKP, bu modelle insan sağlığını tehdit eder hale gelmiştir. Rant alanlarına çevrilen sağlık hizmetiyle halka sağlık hizmeti verilemez. En kısa sürede ulaşılabilir, nitelikli kamusal alanda anadilde ücretsiz bir sağlık hizmeti devreye koyması gerekiyor. Hükümet 20 yıl önceki kuyrukları söyleye dursun ama asıl bugün evinde 3-4 ay sıra bekleyen insanlarla karşı karşıyayız. Genel anlamda sağlıkta bir dönüşümün yaşanması gerekiyor. Bu dönüşümünde kamusal olması gerekiyor. Özel hastaneleri teşvik edici boyutta olmaması gerekiyor.”
RİHA