DİSK, TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, kurum önünde açıklama yaptı
Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Bölge Temsilciliği, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “gerçek dışı” enflasyon rakamlarına karşı TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Birçok sendika üyesinin katıldığı açıklamada, “Binde 4 yalanına karnımız tok! Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama!” pankartının açıldı.
Açıklamayı DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu yaptı. TÜİK’in Mayıs 2023 aylık enflasyon rakamın binde 4 şeklinde açıkladığını hatırlatan Arslanoğlu, “TÜİK bu rakamları eğerek, bükerek, kendisine emir veren iktidarların istediği kalıba dökerek açıklıyor da bu rakamlara inanan kim?” diye sorarak, tepkisini dile getirdi. Arslanoğlu, emekçilerin ve emeklilerin enflasyonun TÜİK’in açıkladığından çok daha fazla olduğunu yaşayarak gördüğünü belirtti.
Bakana çağrı
Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelir gelmez, “Vergiyi tabana yaymaktan” söz ettiğini dile getiren Arslanoğlu, Şimşek’e seslenerek şunları sordu: “Sayın bakan, tabandan kastınız nedir, kimdir? Tabandan kastınız onlarca, yüzlerce mülkün sahibi, birkaç lüks aracı olan bir avuç mutlu azınlık olamaz. Tabandan kastınız emekçiler ve emekçilerse de zaten adaletsiz bir vergi sistemi altında ezildiğimizden haberiniz yok mu? Maaşlarımızdan doğrudan kesinti yapan, yılbaşından birkaç ay sonra ‘Siz artık orta sınıf oldunuz, size artık yüzde 20 vergi…’ diyen adaletsiz vergi sisteminden haberiniz yok mu? En zengin ile en yoksulu eşit kabul edip, aldığı ürünlerden aynı oranda vergi topladığınız tüketim vergilerinden, dolaylı vergilerden haberiniz yok mu?”
Hükümete seslenen Arslanoğlu, gelir dağılımındaki adaletsizliğe isyan ederek, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Asgari ücret ve tüm ücretler TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenemez.
* En düşük ücreti ifade eden asgari ücret yoksulluk sınırı seviyesinde belirlenmelidir.
* En düşük emekli maaşı da asgari ücret seviyesine çekilmelidir.
* Adalet, ürettiğimiz değerlerin paylaşımından başlamalıdır.
* Sendikalı olmanın, örgütlü olmanın, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
* Asgari ücret dahil tüm ücretler; grev hakkını da içeren özgür bir toplu pazarlık süreciyle belirlenmelidir.”
İSTANBUL