Yaşanan ekonomik krizi değerlendiren Amedli yurttaşlar ‘Ekonomi ancak Kürt sorunun çözümüyle, uçakların kalkmamasıyla, refah ve huzurun gelmesiyle düzelebilir’ dedi
Son iki yıldır yaşanan ekonomik kriz 14 ve 28 Mayıs seçim sonuçlarıyla birlikte derinleşmeye devam ederken, Türk lirasının değer kaybı da sürüyor.
Yaşanan krizi değerlendiren Amedli yurttaşlardan Mehmet Biter, krizin temel sebebinin yanlış politikalar olduğunu ifade ederek, “Sizler dağları taşları vurduğunuz müddetçe, bu ekonomi düzelmez” dedi.
Savaş ve hırsızlık varsa tabi kriz olur
Umut Torban da, şekere ve çaya gelen zamlara dikkat çekerek, “Krizden çıkmanın yolu sistemin değişmesidir. Tarım ve hayvancılık bitmiş. Artık üretim yapılamıyor. Dışarıya bağımlı hale gelmişiz. Durumun değişmesinde umut var ancak bu bir zor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
İsmail Yıldız da, Hazine ve Maliye Bakanının değişmesiyle sorunun çözülmeyeceğini belirterek, “Bir yerde savaş ve hırsızlık varsa, tabi ki hazine kasası boşalır. Düzelmenin tek çaresi hak, hukuk ve adalettir. Ancak bu iktidardan umudum yok” diye belirtti.
Ekonomi huzurun gelmesiyle düzelir
Asgari ücretle geçimini sağlayan Abdurrezak Memiş, fazla mesai yaparak günü kurtarmaya çalıştığını söyledi. Memiş, “Aldığı maaştan 2 bin 500 TL kira, bin TL ile bin 500 TL arasında fatura ödüyorum. Geriye kalanla evde olan 5 kişiyle nasıl geçinelim” diyerek, tepki gösterdi. Ekonomideki kötü gidişatın hükümetin iç ve dış politikalarından kaynaklandığını ifade eden Memiş, “Ekonominin düzeleceğini sanmıyorum. Ekonominin Mehmet Şimşek’i getirmekle düzelteceğine inanmıyorum. Sadece kısa bir dönem için bir nebze rahatlatıcı olabilir ancak bu da kalıcı değil. Ekonomi ancak Kürt sorunun çözümüyle, uçakların kalkmamasıyla, refah ve huzurun gelmesiyle düzelebilir” diye belirtti.
Bir karpuz 100 lira olmuş
“Karın tokluğuna çalışıyoruz” diyerek ekonomik krizin etkilerine değinen Cemil Biçer ise 2 çocuğunun da işsiz olduğunu ifade etti. Geçinemediklerini kaydeden Biçer, “Eskiden kasayla meyve alıyorduk, bugün karpuzu dilimle alıyoruz. Bundan daha rezil şey olur mu? Fakirlik budur; bir karpuz 100 TL, eskiden 3 liraydı kilosu, hadi gel de al” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Peynirin dili olmuş 40 lira
25 yıllık esnaf olan Fahri Şaşmaz ise, ilk kez böyle bir krizle karşılaştığını söyleyerek, “Bugün peynir dilimi 30-40 lira. Para olmadan insanlar nasıl yaşayacak? Bir yıl önce toptan peynir aldığımızda kilosu 55 liraydı, şimdi 110 TL civarında. Haliyle satışlarda düşüyor. Çiftçiler ellerindeki hayvanları ne satabiliyor ne bakabiliyor” diye belirtti.
Haber: Mehmet Güleş – Şilan Çil / MA