Türkiye’de büyük bir ekolojik yıkım yaşanırken, iktidara yeniden yerleşen AKP, ekolojik talanı büyütmeye hazırlanıyor. EGEÇEP Eşsözcüsü Eryılmaz, ‘Bu hazırlık talana karşı mücadelenin çetinleşeceğini gösteriyor’ dedi
Kış kuraklığının vurduğu Türkiye ve Kurdistan kentlerinde yaz mevsimiyle birlikte kuraklık büyük bir sorun haline gelecek . Bir yandan ciddi bir kuraklık ile karşı karşıya kalan yurttaşlar, bir yandan hayatı olumsuz etkileyen aşırı yağışlarla baş başa kalıyor. Hafta başında Batı Karadeniz’de etkili olan sağanak yağış sonucu 2 yıl önce sel felaketinin yaşandığı Kastamonu ve Bartın’da, aynı sonuçların tekrar yaşanmasına neden oldu. Yine Ege illerindeki yağışlar nedeniyle birçok yerde su baskınları yaşandı. Öte yandan başta Kurdistan kentleri olmak üzere kuraklık yeniden baş göstermeye başladı.
5’li çete harekete geçti
Diğer yandan ormansızlaştırma, tarım ve mera arazilerinin imara açılması gibi ekolojik talanlar tüm hızıyla sürüyor. 28 Mayıs’ta AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından özellikle ”5’li çete” diye anılan şirketler, yeniden harekete geçti. Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’na kömür madeni açmak isteyen Limak ve ortağı IC-İçtaş, nöbet eylemi yapan ekolojistlere karşı baskısını arttırdı. Yağma ve talan tüm Türkiye ve Kürt coğrafyasında hız kesmeden devam ediyor. Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney ekolojik talanı ve buna karşı sürdürülen mücadeleleri Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz ile konuştu.
Süreç çetin geçecek
Zorlu bir seçim sürecinin geçirildiğini vurgulayan Eryılmaz, AKP’nin yeniden tüm ceberutluğuyla iktidar olduğunu belirtti. Bundan sonra ekolojik yıkımın hızlanarak devam edeceğini ifade eden Eryılmaz, “Ekoloji mücadelesi veren yaşam savunucuları da buna göre kendilerini konumlandırmalı. Geçtiğimiz süreç çetin bir süreçti ama önümüzde çok daha çetin bir süreçle karşı karşıya kalacağımız belli. Bunu hemen ilk günlerden Akbelen Ormanı’na girileceğinin söylenmesinden anlıyoruz. ‘Her şeyi biz kazandık’ diyorlar. Daha fazla dayanışmanın ve birlikte mücadele yürütmenin zamanı. Seçimlerden sonra özellikle ekonomisi ciddi tahrip olan Türkiye’nin, kömür ve fosil yakıtı çıkartıp satma durumuna yönelmesine neden olacak. O yüzden hem çetrefilleşiyor hem de sertleşiyor” dedi.
Mücadele koordine edilmeli
Mücadelenin en büyük handikabının yerelde kalması olduğunun altını çizen Eryılmaz, “Aslında Türkiye haritasına direniş noktalarını yerleştirirseniz, her yerde bir direniş olduğunu görürsünüz. Bu durum hem hükümeti hem de sermaye çevrelerini korkutuyor. Bunların koordine edilmesini başarabilirsek, çok önemli bir adım atmış olacağız. Mücadeleyi birtakım kalıplardan çıkararak, doğayı savunanlarla onu yok edenler arasında bir mücadele biçimine dönüştürülmesi lazım. Bu sadece bir sınıfın sorunu değil, tüm insanlığın sorunu. Doğanın savunulmasıyla onu talan edenler arasındaki mücadelenin ekoloji mücadelesi olarak yükseltilmesini doğru buluyorum” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ